В митичен град в джунглата откриха редки и непознати създания

    Наричано Белия град, това митично селище е скрито дълбоко в буйната джунгла на Хондурас и е единственото, останало в наши дни от загадъчна цивилизация, съществувала в Централна Америка много преди европейците. В този загубен град учени сега откриват уникална екосистема.

    В наши дни много археолози смятат, че легендарният Бял град може да не е една цяла структура, а множество разпръснати в малко изследваните хондураски тропически гори, известни като La Mosquitia.

    Вътре в защитената част на този район, част от комплекса Белия град, наречен Сиудад дел Ягуар (City of the Jaguar), екип от учени откриват стотици животински и растителни видове.

    "Това, което открихме, е изключително голямо биоразнообразие в контекста на Централна Америка, включително много редки и застрашени видове, както и нови данни за страната", казва биологът Тронд Ларсен от природозащитната Conservation International, базирана във Вирджиния.

    "Всичко това показва, че районът е непокътната дива природа, която трябва да се запази, за да се запази целостта на екологичните коридори в Централна Америка."

    Ларсен, който е ръководител на програма на организацията, посетил района на Белия град с други изследователи през 2017 г., Учените пристигнали с хеликоптер до отдалечения Град на Ягуара, заедно с въоръжен ескорт, в случай, че се натъкнат на наркотрафиканти в тропическата гора, разказва ScienceAlert.

    Проучването идентифицира над 180 вида растения, почти 250 вида насекоми, 198 вида птици, плюс десетки различни видове риби, влечуги, малки и големи бозайници.

    Много от тези животни са редки или застрашени, някои от които са новооткрити за Хондурас, или изненадващо преоткрити  същества, за които се смята, че са изчезнали.

    Сред тях са бледоликият прилеп (Phylloderma stenops), който не е виждан в Хондурас от над 75 години, един вид тигров бръмбар, Odontochila nicaraguense, който се смята, че някога е съществувал в Никарагуа, преди да е изчезне.

    Някои от останалите животни (и растения), идентифицирани от екипа, имат подобни истории. Една от откритите от тях риби, Poecilia sp., може в действителност да е изцяло нова за науката, предполагат изследователите.

    "Много от тези видове са рядко срещани или изчезнали в други части на района поради загуба на местообитания, деградация, лов и други видове натиск", пишат изследователите в публикувания нов доклад.

    "Това е една от малкото области, останали в Централна Америка, където екологичните и еволюционни процеси остават непокътнати."

    Според екипа, това невероятно разпространение на фауната и флората може да се дължи главно на две неща: девственото състояние на сухоземните и сладководни екосистеми в самия град на Ягуара, както и непокътната горска земя в Москития.

    Това пространство, което включва четири отделни защитени резервата и национални паркове, представлява най-голямото гористо пространство в Латинска Америка на север от Амазонка, казват изследователите.

    Не че тези девствени местообитания са напълно недокоснати от човешките ръце.

    "Вероятно основната заплаха в момента е навлизането на незаконно обезлесяване за животновъдството", казва Ларсен.

    "Въпреки че много от тези места се намират в официално защитени територии, много е трудно да се наложи защита ... В много случаи тази незаконна дейност се води заедно с трафика на наркотици, така че се управлява от мощни хора с пари."

    Въпреки това има положителни признаци. Правителството на Хондурас е поело ангажимент да запази защитата и научно проучване на района, не само заради изключителните форми на живот.

    Все още продължава да е загадка кой е построил някога Белия град и докъде се простират неговите древни структури - археологическата мистерия, която привлякла учените първо към това забележително място и невъобразимите му чудеса.

    Пълният доклад за биологичната оценка, включително за изпълнителната власт, е на официалния сайт на Conservation International.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини