Еньовден дойде, калинички красят отново Асеновград

Началото на уникалния местен обичай е в 08:30 ч. в Етнографската къща, след което в храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде отслужена празнична литургия. Литийното шествие на калинички до параклиса „Св. Богородица – Въведение” ще тръгне в 10:00 ч. Празничната програма в Градския парк ще започне половин час по-късно с участието на детски вокални групи.

В следобедните часове ще стартира проектът „Красотата на Асеновград”. В него са включени конкурс за мини Мис и мини Мистър Асеновград, танцувална програма, концерт на Боряна Пантелеева от „Гласът на България“, модно ревю и музикален поздрав от Петя Буюклиева. Конкурсът за малки принцеси и принцове ще води порасналата вече малка Мис Свят Биляна Лазарова, която гради успешна музикална кариера под псевдонима Биляниш. Конкурсът за красиви момичета и момчета ще се проведе между 14:00 и 17:00 ч.

В 20:00 ч. ще бъде дадено началото на конкурса Мис Асеновград`2019.

Дванадесет красавици с трепет очакват коя ще се окичи с короната. В журито ще са последната Мис България Теодора Мудева, тв водещата Нина Хамилтън, Мисис Баба Стефи Стаменова, волейболният треньор Петър Узунов и др. Водеща на красивия конкурс ще е Боряна Баташова.

Навръх Еньовден се отбелязва началото на лятото, свързан е с един от най-почитаните светци в християнския календар - Свети Йоан Предтеча. Празникът съчетава езичество и православие. Според народните вярвания, което момиче стане калиница, то по-лесно ще си намери жених, когато порасне. Според други вярвания обичаят представлява символично пресъздаване на слънчовата женитба, тъй като на 24 юни Слънцето стои най-високо над Земята. 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини