Без програма „Плувно лято” при 33 басейна в областта

За втора поредна година в областта няма да се проведе обучение на деца по плуване по програмата „Плувно лято” при наличието на 33 басейна. Причината отново са мизерните средства, които Министерството на младежта и спорта отпуска за обучението на подрастващите в плувни умения.

Карат треньорите по плуване да работят без пари, твърдят запознати. Треньорът Иван Кръстев сподели за Кърджали бг вести, че миналата година финансиране по програмата е било осигурено,но средствата били орязани и местните треньори се отказали. Тази година въобще не кандидатствали.

  Въпреки това 50 деца тази година ще придобият плувни умения. Общината е спуснала графици на клуба по водна топка. Деца ще бъдат включени извън съставите на отборите от различните възрасти. Формирани са две групи.Това е част от социалната политика на Общината.

  Недопустимо е при 33 басейна в областта да няма обучение на деца, смятат дългогодишни деятели на спорта. От Регионалната здравна инспекция съобщиха за Кърджали бг вести, че само в града басейните са четири,а в общината- осем. Посещаваните в Кърджали басейни са „Арпезос” ; Перперикон”, ”Резиденцията” и „Аквафантази”. Според главният експерт в РЗИ Петя Папазова водата във всички тях се проверява и отговаря на изискванията. В повечето има спасители, с изключение на тези които са малки и са в рамките на хотели и ваканционни селища.Там има поставени табели, че деца под 12 години се допускат само с придружител. Табели има поставени и на зоните за къпане на язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец” при Брош,Главатарци и Гняздово.

  Спасителите също не се задържат в Кърджали.Те предпочитат морето. Преди 3 седмици приключи курсът на обучение на 11 спасители, но те се насочват към Черноморието, научи Кърджали бг вести.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини