Апелативният съд прекрати делото за конфискация срещу Бисеров

Софийският апелативен съд прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу Христо Бисеров и семейството му.

САС прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС), съобщи Лекс.  

Председателят на САС Даниела Дончева е председател на състава и докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков (останалите членове на състава са съдиите Красимир Маринов и Капка Павлова). В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“. В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

Според представените доказателства, Бисеров е платил за защита 9900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Относно възраженията, че хонорарите са прекомерни, САС казва, че не може да ги намали, защото по наредба това е минималният размер на адвокатските възнаграждения при искове за близо 2 млн. лв.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

Източник: lex.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (7)

  • 1
    12
    123
    22 -1
    16:21, 21 юни 2019
    С една дума,който могъл-крал.Останалите-духайте супата!
  • 2
    Ка
    Калчо
    27 -1
    17:20, 21 юни 2019
    Този същият Хр. Бисеров, заедно с Христо Василев - зъболекарът и бивш областен управител, са най-големите крадци в Хасковско и България. Георги Иванов от тях се научи. А Иван Костов е човекът, който съсипа прехода, като унищожи демократичните сили и извърши разбойническата приватизация. Помнете, деца!
    В ада да горят гореизброените.
    • 22
      22
      12 0
      16:24, 22 юни 2019
      А днешният местен лидер на ГЕРБ- Антон Иванов получаваше тлъсти обществени поръчки чрез Христо Бисеров и се деляха парите. Така този "строител" ремонтира всички данъчни служби в цялата страна.
  • 3
    Ан
    АНДРЕШКО
    13 0
    19:41, 21 юни 2019
    За уточнение на незнаещите Зъболекарят Хр Василев не е никакъв зъболекар той ШЛОСЕР в занаята Когато беше зъболекър в Крепост хората които отиваха при него на преглед казваха ----отивам при ШЛОСЕРА Той се оказа голям мошеник и крадецкакто и партията меу СДС
  • 4
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    13 0
    19:44, 21 юни 2019
    Ами и Бисерчето едно обикновено адвокатче при СОЦА се усети набързо и след 1989г се писа АНТИКОМУНИСТ тоест десидент нещо като Киряк Стефчов
  • 5
    Зо
    Зохан
    8 -1
    22:31, 21 юни 2019
    За това крадете и не плащайте данъци за да няма кво да крадете тее мишки управляващите
  • 6
    Ma
    manilo
    10 0
    16:00, 22 юни 2019
    Самият той беше казал-"Прекалено много знам за тези дейности за да ме осъдят и пратят в затвора".Мисля,че коментарът е излишен.
Последни новини