Кърджали е регионът с най-много етнически малцинства в страната, но престъпления от омраза са рядкост

Изображение 1 от 3

    Кърджали е регионът в страната с най-много етнически малцинства в страната , но престъпленията от омраза са рядкост. В Кърджали може да се говори за малцинства в малцинствата, които не са лишени от противоречия помежду си. За разлика от съседни страни, властите в България не ги противопоставят и затова престъпленията от омраза са рядкост. Това заяви по време на Регионална кръгла маса „NO-HATE-BG: заедно в защита на малцинствата и превенцията на престъпленията от омраза”  журналистът Георги Кулов, който е сътрудник на обществения посредник Расим Муса и член на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Кръглата маса се организира от Българския хелзинкски комитет и Община Кърджали. 

     Георги Кулов посочи, че най-голямото етническо малцинство в региона-турското е разделено на две основни групи според религиозната си принадлежност-сунити и алевити. Аналогично деление съществува и при българите мохамедани. Ромите от своя страна пък се делят на милиет и далета. Вековното съжителство е създало отношения на комшулук, които са съхранени и до днес, отбеляза Кулов. Той посочи,че в деветгодишната история на институцията Обществен посредник, не е констатирана жалба за етническа,религиозна или сексуална дискриминация.

      Форумът бе открит от зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя подчерта,че сред граждани и медии се утвърдило мнението, че Кърджали е столица на толерантността. Даде за пример удостояването на футболиста Ахмед Осман със званието  „Почетен гражданин на Кърджали”. Посочи,че той е от квартал Боровец и се радва на всеобща любов на феновете, независимо от етнос и религия.

      Представители на правозащитните институции,  на неправителствени организации и журналисти от Кърджали споделиха, че липсват престъпления от омраза, но не и език на омразата. Той е широко застъпен в интернет.

      Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев подчерта, че престъпленията от етническа, расова, религиозна, сексуална омраза са с висока обществена опасност. Те нараняват идентичности и затова са с трайно отражение върху психиката на потърпевшите. Кънев отбеляза, че една от причините за ниския брой на известнте престъпления от омраза е това, че няма законов механизъм за тяхната регистрация и разследване.

      Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини