SETI: Няма признаци за извънземни в близките 1300 звезди (но има милиарди други)

Макар че истината може да е друга, засега изглежда, че няма технологични извънземни там. Това показват нови резултати от най-всеобхватната програма за търсене на извънземен интелект (SETI), която някога е провеждан - изследване на 1327 близки звезди за сигнали от интелигентни същества.

"Със сигурност нищо няма там, очевидно", казва Дани Прайс, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ автор на доклада за резултатите, публикувани в The Astrophysical Journal. "Няма удивително напреднали цивилизации, които се опитват да се свържат с нас с невероятно мощни предаватели."

Този път екипът не намери нищо, но Прайс казва, че може да има много обяснения за липсата на извънземни сигнали. Може би търсенето е било извършено с погрешни честоти, или тези сигнали са останали скрити от радиосмущения от Земята. Всяко такова начинание е ограничено от методите и откритията, които хората са направили в хода на нашата собствена история.

"В много отношения, SETI е нещо като огледално отражение на самите нас и на собствената ни технология и на нашето разбиране за физиката", казва Прайс.

Търсенето е проведено като част от инициативата Breakthrough Listen, 10-годишен проект за 100 милиона долара, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер. Breakthrough Listenима за цел да сканира небето за технологични знаци - предавания или други доказателства, създадени от технологични създания в други светове. Инициативата, която стартира през 2015 г., разчита на два от най-мощните телескопи в света - 100-метровия в диаметър, телескоп Robert C. Byrd Green Bank в Западна Вирджиния и 64-метровия в диаметър Parkes Telescope в Нов Южен Уелс, Австралия - в опита да подслуша чужди комуникации.

В последната си информация изследователите анализират 1 петабайт (или 1 милион гигабайта) данни в радио и оптични дължини на вълните, от над хиляда звезди, на разстояние до 160 светлинни години от Земята. По време на търсенето се появили няколко хиляди интересни сигнала, но всички те идвали от земни източници, като сателитите.

Целият гигантски информационен каталог ще бъде публично достъпен в Open Data Archive,, което го прави най-голямата публикация на данни на SETI в историята.

Джейсън Райт, астрофизик от Университета на Пенсилвания, който не е участвал в работата, казва пред Live Science, че е впечатлен от ангажираността на изследователите с публичния достъп до техните данни. "Всеки, който смята, че екипът може да е пропуснал нещо, може да прегледа резултатите и да се увери сам", казва той.

Райт е изчислил преди това, че всички търсения на SETI, проведени до момента, са еквивалентни на малко повече от водата във ваната в сравнение с всички океани на нашата планета. Последните добавени увеличават обема с 50% в радиодиапазона, или приблизително още една вана.

Прайс е оптимист, че в бъдеще екипът му ще може да определи по-точни лимити на живота във Вселената. Изследователите възнамеряват да използват предстоящия телескоп MeerKAT в Южна Африка, обсерватория, която ще се състои от 64 отделни масива с диаметър 13,5 метра, за да търсят извънземни предавания от над един милион звезди в нашия галактически район.

Всеки подобен сигнал трябва да бъде внимателно проучен, за да се гарантира, че той е истински, казва Прайс, и такава находка би била наистина революционна. "Мисля, че това би било едно от най-важните открития, които човечеството някога е правило", казва той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини