22 °C

Най-близката снимка на астероида Бену

Космическият кораб на НАСА OSIRIS-REx е на астероид Бенну от 3 декември 2018 г. В този ден той премина от пътуване до астероида до пътуване около него. Оттогава се извършва проучване и картографиране на Бенну.

Сега OSIRIS-REx (Произход, Спектрален анализ, Идентификация на ресурсите, Сигурност, Реголит Експлорър) премина в нов етап. На 12 юни OSIRIS-REx извърши още една маневра и счупи своя рекорд за най-близка орбита на космически кораб около планетарно тяло.

Това поставя началото на нова фаза на мисията, наречена Orbital B, при кято космическият кораб ще бъде в орбита около астероида Бену на височина 680 метра до втората седмица на август.

След това OSIRIS-REx ще издигне орбитата си на 1.3 км над повърхността.

През първите две седмици в ниска орбита космическият кораб ще изследва частиците, които Бену изхвърля в космоса. Тези частици бяха забелязани с пристигането на Бену и учените искат да ги изследват, като заснемат поредица изображения на хоризонта на астероида.

Частиците, които Бену изхвърля са най-голямата изненада на астероида. Една от задачите на OSIRIS-REx е да събере проби от астероида и да ги донесе на Земята. Малкото космическо тяло, може да съдържа непроменена материя от образуването на Слънчевата система. Учените даже предполагаха, че Бену е част протоядро на планета. Бену се оказа по-назъбен, отколкото се предполагаше. Трудният терен наложи промяна в плановете за вземане на проби.

Според плана на мисията, OSIRIS-REx трябваше да се спусне близо до повърхността на Бену през лятото на 2020 г., да я докосне с роботизираната си ръка за пет секунди и да вземе проба от между 60 грама и два килограма реголит (относително малки частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г.

Зоната, където трябва да се спусне апаратът, трябва да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от космическия апарат досега изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини