Втори двустранен проект Германия – България с ученици от СУ „П.Р.Славейков“

Ученици от Средно училище „Петко Рачов Славейков“,в партньорство със Сдружение „Родопея – Балканика“, Кърджали,ще участват в трети  проект с организацията „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“(‘’JuSeV’’) от Германия.Първият двустранен проект „Преодоляване на стереотипи и предразсъдъци за равенство между половете“бе през 2017-18 година, а проектът „Да се разходим с мокасините на другите“през 2018 г. бе с  участници от Македония, Германия, Босна и България в Босна и Херцеговина. Съвместните инициативи утвърдиха трайно проектно сътрудничество между двете организации.

Настоящият проект „Повишаване на съзнанието за психичното здраве“се финансира от програма „Еразъм+“, Ключова дейност №1 - „Мобилност на младежи и младежки работници“.В проекта е включен едноседмичен престой в Германия, след което славейковци ще се върнат в България заедно младежите от немската група. Ще следва още една седмица за двете групи в град Кърджали. Те ще бъдат настанени в хотел в непосредствена близост до язовир Кърджали.

Основната цел на проекта е да:  формира у младите хора основни познания и разбиране за психичното здраве,  елиминира стигматасвързана с темата и  преодолеят причините за психическата  нестабилност. Чрез повишaване информираността за психичното здраве на младите хора, както и  популяризирането на  здравословния начин на живот,   участницитеще се научат на толерантност иприемане различията на другите. Проектът е насочен към оказване  помощ за преодоляване проблемите със самоувереността и запознаване  с различните способи за подобряване на  психическата им устойчивост. Проектът целида научи младите хора как да използват медиите за популяризиране значимостта на психичното здраве.

В Германия дейностите са насочени към теоретичния   подход ванализа на психичното  здраве. На наша територия са планирани интересни дейности като: посещение в психиатричната болница, организиране на крос в подкрепа психичното здраве, публично събитие с музика на открито, на което каним граждани, родители, учители и приятели.Двете групи ще посетят  Перперикон, който е уникален археологически обект, но и  място за  съприживяване и психично равновесие.

Работните сесии ще се провеждат чрез методите на неформалното образование – мозъчна атака, ролеви игри, дискусии, интервюиране и други  на работния език – английски.Ръководители на българската група са  Димитър Георгиев, учител по история и Хюлия Халил – учителка по английски език. Проектът ще  се проведе от 14 до 28 юли 2019 г в двете страни.Всички ще получат сертификата Youthpass за участие в проект, който се осъществява чрез младежки обмен.

Анелия Крумова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини