Връчват наградата "Мултикултурният човек" за седма поредна година, виждат символика в числото седем

Изображение 1 от 3

    В понеделник, 24 юни/17:30 ч./, в Арт галерия Кръг ще бъде отбелязан оригинален юбилей – за 7-ми път ще бъде връчена наградата „Мултикултурният човек”, която се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Досегашните носители са от България, Турция и САЩ, новите също ще бъдат от България и Турция, а цифрата 7 е избрана заради нейната символика в културните традиции и вярвания по света. В християнството7е свещено число: 7 са дните на седмицата, цветовете на дъгата, нотите, Даровете на св. Дух, дните на пост и молитва, смъртните грехове, тайнствата.  В Корана числото 7 е използвано 15 пъти, а изразът "7 небета и 7 морета" е споменат 7 пъти. Според ислямската религия вселената е създадена на 7 етапа. По време на поклонението (хадж) Кааба се обикаля 7 пъти. В края на поклонението дяволът се замеря със 7 камъка. В исляма се споменава за 7 нива на Рая. Първата сура „ал-Фатиха” се състои от 7 аята /единици, стиха/. Една от информациите за Вселената в стиховете на Корана е, че небето е подредено на 7 нива. Другата е, че земята е сходна на небето, което се състои от 7 нива. Мохамед призовавал 7 учени (улеми) за всяка важна среща, а дворецът Топкапъ има 7 големи порти. Цифрата 7 има много важно място и в еврейската традиция: светът е създаден за 7 дни, първият стих от Тората съдържа 7 думи, в някои сефарадски домакинства у нас все още се пази традицията да се приготвя т. нар. „Хляб на седемте небеса” (Pan de los siete cielos) на празника Шавуот(в превод „седмици”).

    През 1982 г. Пещерен клуб „Родопи” от Кърджали за първи път описва и картира със специална карта на Федерацията по спелеология 7-те входа на Стремските лабиринти (античните рудници за добиване на злато), между селата Стремци и Рани лист, които са единствените запазени галерии на мини за добив на злато (III-I в.пр. Хр.) на Балканите – по данни на спелеолога и краевед Минчо Гумаров, носител на наградата „Мултикултурният човек” (2017).

    7 са струните на митичната лира на певеца на Родопите Орфей, получена от бог Аполон, която според легендите символизира 7-те тела, притежавани от всеки от нас. 7-те родопчанки от село Подкова издигат уникалната дървена Джамия на 7-те моми за една нощ, без да заковат нито един пирон в нея. Вярва се, че в някои от манастиритеу нас тече лековита вода от 7 извора, а също, че са 7 тайните на тези от нас, които не боледуват, 7 са тайните на красотата на японките и французойките, 7 са тайните и на успешните хора, толкова са тайните на астрологията и на Майка Тереза, дори са 7 тайните, които катаджиите крият от нас…

    По повод юбилея ще бъде представена изложба, която връща лентата на събитията 7 години назад и показва уникални кадри, свързани с досегашните носители на наградата „Мултикултурният човек”. Очакват се и нестандартни музикални изпълнения от носители на наградата.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини