Хлябът няма да поевтинее и с намален ДДС

Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС, категоричен е министърът на финансите Владислав Горанов.

Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре, отбеляза финансовият министър по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което разглежда предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба и лекарствата. БСП и ДПС предлагат 5% ДДС за основни хранителни стоки - хляб, мляко, месо и яйца и 9% за лекарствата. ДПС на свой ред предложи не само намаляване на ДДС на хляба, а и на всички хранителни стоки, което щяло да доведе до по-голяма конкурентоспособност на сектора.

Както може да се очаква управляващите са твърдо против.

Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС - нищо не стана, цените се запазиха, заяви днес Горанов, цитиран от "Фокус". Той изрази готовност да води дебати "с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система".

Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга повече на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката, изтъкна Горанов.

По-рано днес на среща между групите на ГЕРБ и ДПС е било предложено (от ДПС) да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

От бизнеса заявиха, че биха подкрепили общо намаляване на ставките ДДС, но едва след влизането на България в еврозоната.

Всякакви радикални промени в данъчната система преди влизането ни в еврозоната обричат на риск фискалната система и достъпа до еврозоната. Правителството пое ангажимент през юли да инициира процедура за влизане в чакалнята на еврозоната. Това е свързано с поддържане на устойчивост на публичните финанси, отбеляза по-рано днес пред БНР Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини