Седмокласниците се учат на всичко друго, но не и на грамотност, смята езиковед

Седмокласниците учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни", каза днес пред Би Ти Ви езиковедът от Софийския университет доц. Владислав Миланов.

Коментарът му беше по повод спорна задача от изпита по български и литература, дадена на седмокласниците в началото на седмицата. Става въпрос за задача за откриване на 14 грешки. В нея присъства думата "лесно преносима", а спорът е дали се пише като една или две думи, когато се отнася за бутилка.

Според Миланов не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени. "Поздравявам всички онези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги поставяме в такава ситуация, защото това не е обект на тяхното обучение. В учебниците им никъде не поставят акцент върху правописа", обобщи езиковедът.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини