16 души са загинали за 4 дни по пътищата на България

Само за последните 4 дни (периода 14 - 17 юни) по пътищата в страната са загинали 16 души. Шофьорите да намалят скоростта и да тръгват отпочинали на път, съветват от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата (ДАБПД) в открито писмо от председателя Малина Крумова.

Загиналите: 9 водачи, 3 пътници, 2 пешеходци, 1 велосипедист и 1 моторист. На този етап няма обща зависимост между произшествията - станали са на различни пътища в цялата страна. Катастрофите са били както в градовете, така и извън тях. 

Според информацията на МВР от първоначалните огледи, причините за катастрофите са несъобразена скорост, загуба на контрол, навлизане в насрещното платно, напускане на пътя и самокатастрофиране. 

Призивът на държавната агенция за намаляване на скоростта е заради риска за допускане на грешка, а при евентуален инцидент последствията увеличават в пъти.

От агенцията съветват и да не предприемат рискови изпреварвания, което е една от причините за възникване на най-тежките произшествия.

Важно за безопасността на всички ни е, управлението на превозните средства (в това число на мотопеди и мотоциклети) да става само от хора, които имат правоспособност.

Шофьорите да тръгват на път отпочинали, а когато почувстват умора задължително да спрат. Заспиването или загубата на съзнание на водача са сред възможните предпоставки.

Пешеходците не само да пресичат на обозначените места, но и винаги да се уверят, че превозното средство има достатъчно време да спре. Изключително важно е родителите да обезопасят своите деца в колата и да им дават пример с поведението си на пътя.

Мотоциклетистите да спазват правилата за движение по пътищата и задължително да използват обезопасителни системи (каски и защитни екипировки) , съветват от агенцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини