Мобилни екипи ще помагат на възрастни и на хора с увреждания в община Момчилград


Мобилни екипи от специалисти ще подпомагат на възрастни хора и на лица с увреждания в цялата община Момчилград. От услугата „Патронажна грижа“ ще се възползват около 50 души в продължение на 15 месеца. Това става благодарение на спечелен проект на стойност 147 633 лева, договорът за който общинският кмет Сунай Хасан подписа с Министерство на труда и социалната политика.
В рамките на проекта ще се създаде патронажна грижа към Домашен социален патронаж - Момчилград.  Мобилните екипи ще включват социални и медицински работници, а когато се налага - и лекар. Ще се предоставят грижи от здравословен, домашен или социален характер. При необходимост ще има възможност хора да бъдат извозвани до медицински центрове за изследвания и консултации. Това ще става със закупен по проекта автомобил.
"Целта ни е да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастните жители на общината над 65 години. Ще им осигурим достъп до дългосрочна здравно-социална грижа, според специфичните потребности. Най-важното е, че социалната услуга ще бъде предоставяна на нуждаещи се от цялата община, включително за жители на малките и отдалечени населени места", каза кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че реализирането на проекта ще допринесе за изпълнение общинската стратегия за развитие на социалната политика, както и на Националната стратегия за дългосрочна грижа за лицата с увреждания и възрастни хора.
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини