Ученици от ЕГ „Христо Ботев“- гр.Кърджали се включиха в Международната кампанията срещу експлоатацията на детски труд

На 12 юни отбелязваме Световния ден срещу детския труд. По данни на Международната организация на труда, 152 милиона деца по света работят, вместо да ходят на училище. Най-голяма част от тях са заети в селскотостопанство.Затова и тазгодишното мото на кампанията е "Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си".

            По този повод учениците от екип „Професии“, по проект „В търсене на значимите“, финансиран от ЦОИДУЕМ проведоха информационна кампания сред своите връстници в ЕГ „Христо Ботев“-гр.Кърджали.В рамките на своята дейност те   изготвиха табла и презентации за първото работно място, топ професии и университетите в България и света, акцентираха върху нуждата от продължаващо образование и личностно развитие. Участниците в екипа организираха  обучения за своите връстници относно    условията за наемане на работа на лица, не навършили 18 години, механизмите за справяне с некоректни работодатели и представяне на отговорните институции. Освен  раздаването на традиционните информативни флаери младежите проучиха възможностите за заетост по време на летния сезон и проведоха интервюта с представители на Ученическия  съвет, свързани с мечтаната професионална реализация.

Чрез своята инициатива  екипът изпълни своята   задача  да информира   училищната общност за опасността от нерегламентирано използване на детския труд, рисковете, които крият некоректни договори, работодатели и подвеждащи обяви.

            На учениците им предстои   лятна  изследователска академия в град Бургас, където ще се запознаят с професиите, свързани с морския и въздушен транспорт.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини