Доклад на Европейската комисия: Водата в двете зони за къпане в язовирите “Кърджали” и “Студен кладенец” е с добро качество

Водата в половината от местата за къпане по морето и толкова в язовири и други сладки водоеми в България е с отлично качество. Това се казва в доклад на Европейската комисия, който се основава на данни от 2018 г.

С 52,6 на сто от водоемите за къпане с най-чиста вода България се подрежда на предпоследно място в Европа, изпреварвайки само Полша, където под една трета от местата за къпане са с вода с най-високо качество. Пред нас са Румъния, Словакия и Албания.

Най-чиста е водата по плажовете в Кипър - 99,1% с най-високо качество, следвани от Малта (98,8%) и алпийските езера в Австрия (97,3%). В Гърция идеално чиста вода има на 97% от плажовете, а по адриатическото крайбрежие на Хърватия тя е в 94,4% от местата за къпане.

Според доклада на Европейската комисия по българското Черноморие има 91 места за къпане. В 49 от тях водата е изключително чиста, в 33 с добро качества, в 7 с достатъчно качество, а едно е квалифицирано като лошо.

Сред по-известните плажове с кристална вода са централният на Созопол, къмпинг “Градина”, Китен, централният и северният плаж в Бургас, Поморие, Ахелой, Несебър, “Св.Влас”, Иракли, “Златни пясъци”, Кранево, Балчик, “Св. Никола”, Камен бряг, Тюленово.

Сред местата с добро качество на водата са Лозенец, Царево, Синеморец, Приморско, Арапя, къмпинг “Нестинарка”, плаж “Харманите” на Созопол, къмпинг “Златна рибка”, бургаският квартал “Сарафово”, в Крайморие, плаж “Академик” в Равда, северната част на Слънчев бряг (южната е с отлично), Елените, Обзор, Шкорпиловци.

В третата категория са трите плажа в Бяла, в курорта “Св. Св. Константин и Елена”, централният, южният и Аспаруховият плаж във Варна. Водата е оценена като лоша за къпане само на “Офицерския плаж” във Варна.

Сладководните зони, където качеството на водата се наблюдава, са четири. Язовир “Пчелина” край Разград е оценен в най-високата категория на качество на водата, а двете зони за къпане в язовир “Кърджали” и язовир “Студен кладенец” са с добро качество.

www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини