Български хелзинкски комитет с кръгла маса в подкрепа на малцинствата в Кърджали

Български хелзинкски комитет с подкрепата на Община Кърджали организира на 20 юни в сградата на Бизнесинкубатора Регионална кръгла маса под наслов „NO-HATE-BG: Заедно в защита на малцинствата и в превенция на престъпленията от омраза”. Форумът ще бъде открит с приветствие от кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис. Председателят на Българският хелзинкски комитет Красимир Кънев ще представи анализ на последните препоръки към България и на практиките на разследване на дискриминационно насилие.

Предвидени са няколко панела: Малцинствата в България – лесни за омраза.  Между предразсъдъците и интеграцията. Казусите Войводиново, Габрово и Пазарджик; .Миграция и гражданскообщество. Мигрантската ситуация в България. Преодоляването на предразсъдъците и омразата спрямо бежанците в България. Към по-ефективна защита на правата и достъп до правосъдие за жертви на престъпления от предразсъдъци.; Омраза в интернет – актове на расизъм и действия от ксенофобски подбуди.  Как българското и международното законодателство третира езика на омразата? Заплахи към журналистe от nаравоенни организации,  охранители на границите; Насилие по признак пол и сексуална ориентация – Ключови констатации и инициативи за справяне с недокладвани случаи на насилие от омраза; Модели на противодействие на престъпления  и прояви на антисемитизъм, ксенофобия, расизъм.  Нетолерантност по религиозен признак.

В работата на кръглата маса ще вземат участие видни изследователи като проф.д-р Евгения Иванова,  д-р Мила Манова от СУ”Св.Климент Охридски”, общественици като Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“,  Ангелина Кънева -  Каритас - София,  София Коен, председател на Централен израилтянски духовен съвети др.

  От Кърджали във форума ще се включат като панелисти районният мюфтия Бейхан Мехмед и журналистите Ваня Ламбева, зам.-главен редактор на в.”Нов живот”; Красимир Ангелов,директор на Радио „Кърджали” и Георги Кулов-главен редактор на сайта „Кърджали бг вести”.

Основен модератор на Кръглата маса ще бъде Антоанета Ненкова от Български хелзинкски комитет.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    Инат турчин
    0 0
    00:11, 9 юни 2019
    Много добро мероприятие! Поздравления! Човекът -- не зависимо с какъв тен, религия, език и т.н. -- трябва да е в центъра на вниманието, защото най-преди всичко, ние сме хора!
Последни новини