Соломон Паси съветва да се мисли за F-35

Соломон Паси съветва вече да се мисли, кога Въоръжените сили на България ще се оборудват със следващото поколение изтребители F-35, това обясни бившият министър на външните работи пред БНТ. 

Конгресът на САЩ е задал финансов таван за F-16 блок 70, но България все още не се ползва с отстъпки на лоялен клиент за оръжейни покупки, както примерно е Словакия.

Финансовата рамка от 1,6 млрд. е таван от Конгресa, това са вътрешни дела на САЩ, а от значение за цената, която плащаме за нови многоцелеви самолети, е че страната ни за пръв път прави подобна мащабна поръчка от САЩ.

Словакия също поръчва F-16 и вероятно на по-ниска цена, но тя има отстъпка като лоялен клиент, а и не е ясно какъв пакет е поръчала страната. "От влизането ни в НАТО до днес сме продали огромно количество оръжие на САЩ, но не сме купували", обясни Паси.

Според него, F-16 е самолет, скойто сигурността и животът на пилотите е на първо място.

Предложените от "Сааб" изтребителите "Грипен" са от предходно поколение и за разлика от F-16 не са се доказали в бой и не са включвали функции като системата "приятел-враг", коментира Паси.

Той добави, че макар по-ниската предложена цена, те щели да излязат далеч по-скъпи.

 
Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Това измекярче Паси да не би да е бил летец Ами той много знае бе за самолетитеи той като Бойко и Цвъко гаче ли са израсли на Ф-16 Тоя брашнян ПЛЪХ ПАСИ мине не мине време и се изцепва Я му сложете КАПАН или БРОДИКУМ
  • 2
    Ху
    Хулиган
    5 0
    15:14, 7 юни 2019
    Шутове по тоя клоун и пътя за Ерусалим!
  • 3
    Хи
    хитлер
    1 0
    23:58, 7 юни 2019
    Мръсен долен измекяр е Пасито.Минетчия на краварите. Дано умре в страшни мъки боклука.
Последни новини