България губи 809 милн.лв. годишно от ментета

Ежегодно в държавния бюджет на България не влизат 809 милн.лв- загуби от ментета. Фалшивите стоки бълват основно 11 икономически отрасъла. Нереализираните продажби у нас се оценяват на 15,5 % от всички продажби в тези отрасли. Данните са Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO ). Тревожната тенденция обаче е не само за страната ни, но и за целия Европейски съюз. В еврообщността ментетата генерират годишни загуби в размер на 117 милиарда лева. Процентно те заемат 7,4 на % от всички продажби в целия ЕС.

Най-много се фалшифицират козметични стоки и такива за лична хигиена, облекло, обувки, спортни стоки, много ментета има при играчките, в бижутерийния бизнес и сред часовниците. Любими за фалшификаторите са и ръчните чанти и тези за багаж, музикалните записи, пестициди и смартфони, както и „класиката в жанра“-спиртните напитки и вина менте. За ужас обаче сред 11-те отрасъла, чиито стоки се фалшифицират е и фармацевтичният.

Като се има предвид, че законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифициране, и следователно осигуряват работа за по-малко работници, в анализа се оценява, че в тези отрасли в ЕС се губят пряко до 468 000 работни места.

В проучването на EUIPO, което се прави за втора поредна година, се оценява, че от първия анализ през 2018 г. размерът на нереализираните продажби е намалял във всички проучени отрасли освен в два: облекло, обувни изделия и принадлежности и козметика и лична хигиена.

В България нереализираните продажби поради фалшифициране в отрасъла на облеклото, обувните изделия и принадлежностите се оценяват на около 199 млн.лв. годишно или на около 16,2 % от продажбите. А приблизителната загуба за отрасъла на козметиката и личната хигиена е 108 млн.лв., което се равнява на 17,6 % от всички продажби в отрасъла.

Освен в подкрепа на изготвянето на политики за решение на проблема, Докладът за състоянието при нарушенията на правата върху интелектуалната собственост за 2019 има за цел и да обърне внимание на потребителите от ЕС да разберат икономическите последици от фалшифицирането и пиратството на по-широко равнище, коментира изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Арчембо.

 Hadkovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хо
    Хохоо
    1 0
    06:20, 12 юни 2019
    Тя държавата губи много повече. От управници ментета
Последни новини