Елизабет II напомни на Тръмп значението на международните институции

Светът се промени, но международните институции, които създадохме със съюзниците ни, позволяват да защитим мира.

Такова послание отправи британската кралица Елизабет II по време на официалната вечеря в Бъкингамския дворец, която тя даде в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е 12-ият американски президент, който се среща кралицата от коронацията й досега, напомня BBC.

В речта си на приема Елизабет II акцентира върху световните процеси и 75-ата годишнина от десанта в Нормандия по време на Втората световна война.

"Великобритания, Съединените щати и другите ни съюзници работиха заедно за създаването на система от международни институции, за да не се повторят никога вече ужасите на войната. Въпреки че светът се промени, ние помним целта, с която бяха създадени тези институции: те позволяват на държавите да работят заедно, за да защитят мира, който беше постигнат на толкова висока цена." - заяви кралицата.

Тя подари на президента Тръмп първото издание на книгата "Втората световна война" на бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, излязло през 1959 г.

Припомняме, в понеделник Доналд Тръмп пристигна на Острова заедно със съпругата си Мелания на тридневно официално посещение. Първият ден от визитата завърши именно с приема, даден от кралицата.

Тръмп от своя страна оцени високо традиционното приятелство между Великобритания и САЩ, а Елизабет II отбеляза, че страните празнуват съюза, дал сигурност и разцвет на народа в продължение на десетилетия.

В словото си президентът на САЩ говори за мъжеството на британския народ по време на Втората световна война и нарече кралицата "велика, велика жена".

На тържествения прием присъстваха членове на кралското семейство, сред които принц Уилям и херцогинята на Кембридж Кейт, премиерът Тереза Мей и министри от правителството й.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини