Рамазан Байрам е. Мюсюлманите в Кърджали с обновен храм

    Рамазан Байрам е. Мюсюлманите в Кърджали посрещат празника с обновен храм. За да открие ремонтираната джамия в Кърджали в деня Арифе пристигна турският посланик Н.Пр.д-р Хасан Улусой. Ден по-рано в храма молитва отслужи главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ. Вчера следобед в двора на джамията се състоя церемония по откриването на обновената сграда. Бе осветено и тюрбето на Кърджа Али, изградено в рамките на ремонта.

       На церемонията присъстваха Н.Пр.д-р Хасан Улусой, главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ, районният мюфтия Бейхан Мехмед, зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шукрю, зам.-кметът на община Ардино и председател на Областния съвет на ДПС Изет Шабан, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, зам.-председателят на ОбС на Кърджал Юсеин Ахмед, предприемачът Мухаррем Али и др.

       Имам отслужи молитва.

     В словото си районният мюфтия Бейхан Мехмед приветства мюсюлманите с настъпващия голям празник Рамазан Байрам. Той посочи, че повод за тържеството е откриването на обновения храм и тюрбето на Кърджа Али. Бейхан Мехмед отбеляза, че бизнесмени от Кърджали са се обединили и ще осъществят втори етап на ремонта. Те се представляват от предприемача Мухаррем Али.

      Щастлив съм, че съм в този хубав град на съседна и братска България. В навечерието сме на големия празник Рамазан Байрам. Отпращаме свещения месец Рамазан, който е месец на споделеното. Със средства от Турция бе осъществен ремонтът на джамията и бе изградено тюрбето. Това заяви в словото си Н.пр.д-р Хасан Улусой. Това е  нормално между две приятелски страни. Миналият месец в Одрин бе открит ремонтираният храм „Св.Георги”. Българската държава отдели средства за обновяване на купола. Двете ни страни са толкова близки, че когато сънародниците ни в една от тях имат нужда си помагат взаимно, каза още дипломатът. Той благодари на турската агенция ТИКА за подкрепата. Съобщи, че агенцията подкрепя в региона обновяване на джамии, църкви и образователни институции. Този храм е пример за това,подчерта д-р Улусой. Винаги сме готови да помагаме на приятелска и съюзническа България, отбеляза в заключение посланикът.

    Той предаде поздрави към кърджалийци оп президентът и премиерът на Република Турция.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини