СДС: Радан Кънев влезе в Европейския парламент по милост

Според секретаря на СДС Илия Лазаров системата за изчисление на резултатите на европейските избори по отношение на гласовете "не подкрепям никого" не е справедлива и вследствие на това Радан Кънев е получил мандат "по милост".

Това заяви той по време на първата пресконференция на партията след изборите за Европейски парламент. На нея представители на СДС анализираха постигнатите от тях резултати, след като техният кандидат Александър Йорданов спечели мандат като част от обединената листа ГЕРБ-СДС.

"Мишо Константинов е абсолютно прав, че така се изчисляват процентите, но също така, това не е справедливо. Ако го дадем на Конституционен съд, не съм сигурен какъв ще е резултатът. Това са действителни гласове, които са съвсем реални. Аз не бих искал да съм на мястото на Радан Кънев, който де факто влиза по милост в Европейския парламент", завърши Лазаров.

Коментарът е във връзка с позицията на социолога Михаил Мирчев, според който вотът "не подкрепям никого" е редно да бъде включен в базата за изчисление наред с гласовете на партиите. По негови думи така "Демократична България" би получила 5,879% от гласовете, или малко под бариерата за получаване на мандат, която е 5,882%.

В отговор на това твърдение математикът и изборен експерт Михаил Константинов заяви, че изчисленията са извършени правилно, тъй като в самия Изборен кодекс е разписано тези гласове да се изваждат предварително от базата за изчисление. Това бе официалната позиция и на говорителя на ЦИК Александър Андреев, според който няма грешка при разпределението на мандатите.

Местни избори

Председателят на СДС Румен Христов коментира, че СДС най-вероятно ще бъде с ГЕРБ и за местните избори. Той коментира, че изборите са преминали много тежко и отчете ролята на премиера Борисов като изключително положителна за резултатите, постигнати от листата.

"Видях една много организирана партия. Видях какво бяха направили те на местата на техните срещи. Включването на премиера Бойко Борисов по-активно допринесе за промяна на тренда в началото на кампанията", заяви той.

Според него е очевидно, че съюзът е проработил добре и има потенциал да се развива, но засега са водени само бегли разговори в тази насока.

"Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят на есен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ПП ГЕРБ. Местната власт е изключително важна", допълни Христов. Той още коментира, че от партията ще работят за членство в България в еврозоната и в Шенген.

На въпроси във връзка с "Демократична България" Христов отговори, че СДС е атакувана най-вече от тези, които са били част от партията "да намажат филийката". "Тези, които бяха дошли за облаги, отдавна напуснаха", допълни той.

По думите на Христов са водени преговори с Демократична България в продължение на 5 месеца, но условията, поставени от тях, били "унизителни" за СДС.

"Да, безспорно, ако ние бяхме задно, със сигурност щяхме да имаме двама, ако не и повече евродепутати, защото с енергията на събирането може би щеше да даде по-добър резултат. Но в политиката освен емоционално, трябва да се действа и рационално."

Той още коментира, че не е сигурно доколко формацията изобщо е дясна, затова изборът на СДС да се коалира с ГЕРБ е нещо "логично".

"Какво по-логично от това, най-старата демократична формация да направи съюз с най-голямата дясна формация в момента... защото каквото и да говорим, ГЕРБ е припозната от ЕНП, води дясна политика, дори да е на широка база - тя е в известен смисъл народняшка, защото е много по-широка базата отколкото на СДС", коментира още Христов.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини