Проверяват кмета на Божурище и за кредит 1 млн. лева при годишна заплата 25 хил. лв.

Кметът на Божурище Георги Димов, който бе арестуван вчера, е изтеглил кредит в размер на 1 милион лева, при условие, че годишната му заплата възлиза на 25 хиляди лева. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Освен това Димов има и сключен договор за автомобил на лизинг.

Към момента установяване проверка кога е изтеглил кредита“, каза още Милева. Тя обясни, че предстои установяване и на имущественото състояние на тримата задържани по случая – кмета, зам.-кмета и началника на отдел „Общински имоти“ в Община Божурище. 

На Георги Димов ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление - за продадените на занижени цени 4 имота на манипулиран търг, а на другите двама обвиняеми – за документи с невярно съдържание. 

От прокуратурата съобщиха, че обявата на сайта на общината за продажбата на апетитните имоти край Божурище била публикувана 1 час преди изтичането на крайния срок на процедурата. За един работен ден новите собственици на земите - три фирми и следователка, получили имотите си, възмутиха се разследващите.

Сийка Милева посочи, че в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи, обявени на таен търг от Община Божурище.

„Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едното лица е бащата на кмета“, обясни тя и подчерта, че имотите са купени на цена от 2,16 лв./кв. м.

"И други длъжностни лица ще бъдат обвинени", отсече наблюдаващата прокурорка Генка Брезашка.

Зам.-шефът на Криминална полиция в СДВР Камен Ленков обяви, че белезници на тримата задържани са сложили полицаи, а не служители на КПКОНПИ, каквито правомощия нямат. Присъствието на антикорупционната комисия вчера в Божурище било заради искане на прокуратурата служителите да й окажат съдействие.

Георги Димов ще бъде задържан за 72 часа, като освен постоянен арест, прокуратурата ще поиска и неговото отстраняване от длъжност.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини