Репетицията за местните избори се състоя, въпросителните стават повече

Репетицията за местните избори в Кърджалийска област се състоя. Въпросителните стават обаче все повече. Резултатите от евровота не доведоха до така желаното реално премерване на силите. Причината бе ниската избирателна активност. Близо 60 на сто от избирателите не излязоха да гласуват. Мнозина бойкотираха вота, смятайки че така наказват политическите сили. От възможност да гласуват бяха лишени и нашите сънародници в Р Турция.

   Безспорният победител на евровота в Кърджалийският избирателен район е ДПС . За Движението дадоха гласовете си 38 444 избиратели или 64,18%. Като процент резултатът е добър, но избирателите са с 4031 по малко от евроизборите през 2014 г. На практика гласоподавателите на партията плавно намаляват. Не се състоя така желаното премерване на силите с ПП ДОСТ. Партията на Лютви Местан е в колапс след случилата се с него катастрофа. Тя регистрира само 2530 бюлетини или 4,22%. Причините за повече от скромното представяне на ДОСТ са няколко: липсата на публична подкрепа от Турция, липсата на агитация на емисари от южната ни съседка и което е по- важното бойкот на евровота. Така партията на Лютви Местан запази козовете си за есента.

   Три ще са битките, в които ДПС и ДОСТ ще мерят сили. Първата е за Кърджали. На тези европейски избори избирателната активност в община Кърджали е 33,09%. Общо избирателите са 65 407.Недоволни има много, които са потенциални гласоподаватели на партията на Лютви Местан. Ще припомним, че на последните местни избори инж.Хасан Азис спечели кметския стол с18 229 гласа. Този резултата би бил трудно постижим, ако ДОСТ участва активно във местния вот.

   Оспорвана ще бъде борбата в Община Джебел. Тук избирателната активност е традиционно висока. На тези евроизбори тя не прави изключение сравнена с останалите общини в областта. Общо 8453 имат право на глас.Гласували са 49,9%.  ДПС държи на Джебел,защото градът е знаков. От тук започват Майските събития. Общината обаче се управлява от кмет на ДОСТ и се очаква сериозно съперничество.

  Кирково е третата община, в която е вперил поглед Лютви Местан. Избирателната активност на евровота е 40,1% и има резерви. Крепостта на ДОСТ е Бенковски. След катастрофата с лидера на партията,рейтингът му обаче се срина, което дава преимущество на ДПС.

   Това, което допринесе за изборната победа на ДПС на отминалите избори е масирната агитация. Активът бе в селата. И макар,че евроизборите се смятат за градски, стратегията на Движението успя. Освен това партията заложи на позитивния пиар, който също допринесе за успеха й.

  Основният опонент на ДПС в областта  ПП ГЕРБ увеличава гласовете си спрямо евровота от 2014 г.с 2400 гласа в областта. Партията взе обаче само7047 бюлетини. За сравнение кандидатът за кмет на ГЕРБ в Кърджали през 2015 г. Илия Илиев взе 8343 гласа. Като цяло герберите не успяха да мобилизират напълно дори твърдия си електорат. Те също изнесоха агитацията си извън Кърджали. Освен областният център активът бе в Момчилград, Крумовград , Черноочене и Кирково. Рамо даде и премиерът, който на два пъти бе в областта по време на кампанията. От „Теклас България” даде послание към националистически настроените избиратели, от Маказа-към хората потенциални избиратели на ДПС.

  БСП за България агитира основно в областния център. Тя разчита на твърдия електорат. Той не й изневери. Преди пет години й даде 4445 гласа, а сега 4598. БСП ще играе ключова роля в вота за кмет в Кърджали. През 2015 г.нейният кандидат Георги Кючуков печели 2440 гласа. Те могат да се окажат решаващи в битката между ДПС и ГЕРБ в един очертаващ се етнически вот за кметския стол в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини