25 °C

Изложба в Кърджали представя свещените места на четири общини

 В Арт галерия Кръг се открива нестандартна експозиция, която визуализира едно лично изследване на родената в село Мост докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса Нергис Имамоглу. Изследването се занимава с проблема за идентичността,идентифицираместата на културната памет сред турците в Източните Родопи и обхваща 5 села от кърджалийския регион в общините Ардино, Кирково, Кърджали и Джебел. Представените в галерията пана включват житейски разкази от интервюта, истории, легенди, песни и наблюдения на традиционните житейски практики в региона, илюстрирани със снимки на изследваните обекти: стари чешми, джамии, къщи, тюрбета. Описаните истории са базирани на 20 лични срещи с местни хораи включват устна история, разкази, спомени и изповеди, свързани с въпроса за идентичността и нейните корени. Нергис Имамоглу изследва различни страни на въпроса „Кои сме ние?”, като проследява нишката на културната памет на местното население. Тя си признава, че посвещава това изследване на „всички изселници – турци от България, напуснали родните си земи след 1989-та година...”, поставяйки се на мястото на всеки от тях, който се завръща в родината и усеща, че живее „между два свята”, „две отечества”в едно непрестанно „душевно странство”, търсейки корените си. Историчката също живее между своите „две отечества”и темата на дисертацията й е „Православната култура на Балканите през Османския период (по български извори от 18-ти век)”.

В изложбата са представени и 43оригинални творби на фотографа-изследовател Димитър Кутеловот култови обекти в Източните Родопи –  чешми с надписи, джамии, тюрбета, комини и врати на стари къщи над 150 години.Изложбата е част от програмата на „Мултикултурният град”.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 25.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини