Българска банкерка се призна за виновна за корупционна схема, довела Мозамбик до фалит

Българка, работила за международната инвестиционна банка "Креди Сюис", се призна за виновна пред съд в Ню Йорк за участие в корупционна схема в размер на 2 милиарда долара, свързана с държавни фирми в Мозамбик, съобщи "Ройтерс". 

37-годишната Детелина Събева бе обвинена заедно с още двама бивши банкери - Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, в заговор за нарушаване на американския антикорупционен закон, пране на пари и измама с ценни книжа. Според обвинението чрез серия от финансови транзакции между 2013 и 2016 г. те са създали измамни проекти и са използвали държавни компании в Мозамбик като средство да наберат 2 млрд. долара.

Събева обясни пред съда, че през 2013 г. шефът ѝ Андрю Пиърс ѝ съобщил, че е получил подкуп в размер на 1 млн. долара във връзка със заем в размер на 372 млн. към мозамбикска държавна фирма. Тя обясни, че рушветът дошъл от "Привинвест" - базирана в Абу Даби компания, която имала сключени договори с мозамбикски държавни фирми. Събева още добави, че Пиърс е превел около 200,000 долара от рушвета в нейната банкова сметка.

"Съгласих се да приема и да пазя парите, знаейки, че са били придобити от незаконна дейнст", каза тя, цитирана от "Ройтерс". Тя доброволно напуснала Лондон и отишла в Ню Йорк да се изправи пред съда. Събера бе освободена под гаранция, но не се споменава да има сключено споразумение с прокуратурата. Адвокатът ѝ отказва да коментира. 

Другите двама обвиняеми оспорват по съдебен път искането на Съединените щати да бъдат екстрадирани от Великобритания.

Общо седем човека са обвинени по делото, включително бивш директор за продажбите на "Привинвест" Жан Бустани, който е задържан в САЩ, както и бившия министър на финансите на Мозамбик Мануел Чанг, който оспорва екстрадицията си от Република Южна Африка. 

Според прокуратурата между 2013 и 2016 г., мозамбикски държавни компании взели заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството и организирани от "Креди Сюис" и друга инвестиционна банка, която остава неназована. Освен "Креди Сюис", руската банка ВТБ също е уреждала финансирания за мозамбикските държавни компании. 

Мозамбик - една от държавите с най-голям дълг в света - през 2016 г. призна, че е гарантирала заеми, които не е оповестила. В резултат на разкритието чуждестранни донори спряха подкрепата си за Мозамбик - действие, което доведе валутата до срив и принуди страната да спре да обслужва дълга си. 

Според американската прокуратура най-малко 200 милиона долара са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни служители.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини