Серия слънчеви изригвания и магнитни бури

Изображение 1 от 2

    Коронарна дупка, почти 20 пъти по-голяма от размера на Земята, е регистрирана на повърхността на Слънцето. Масивната дупка се простира на зашеметяващите 220 000 километра - приблизително 18 пъти по-голяма от диаметъра на Земята (12 700 километра).

    Коронарната дупка е област на атмосферата на Слънцето, която е по-студена и по-плътна от средното, и се формира в короната -  плазмата, която обгражда Слънцето и непрекъснато се измества и променя. Когато се появи коронарна дупка, повече слънчеви частици се изхвърлят от Слънцето, което наричаме слънчеви бури или коронарни изхвърляния (CME).

    Kоронарната дупка e насочена към Земята и тъй като е толкова масивна, са възможни магнитни бури, когато потокът частици достигне нашата планета до петък.

    Според NOAA са се увеличили шансовете на геомагнитни бури тази седмица до 75%, тъй като серия изригвания е насочена към Земята.

    „Активността започва на 15 май, когато се очаква първата CME да пристигне и да продължи до 17 май, последвана допълнителни CME. 
    "Нивата на бурите почти със сигурност ще достигнат категория G1 (незначителна) с изолирани периоди от G2 (умерена)."

    Буря от G2 може да застраши технологията на Земята, тъй като тя може да предизвика „заглушаване“ на радиочестотите, което прави радиовръзката много по-трудна и може да предизвика прекъсване на електрозахранването в райони с висока ширина.

    Когато слънчевите частици достигнат Земята, нейната атмосфера може да се разшири, тъй като те нагряват външния ѝ слой. Поради това спътниковите сигнали много по-трудно достигат до земята, което може да доведе до липса или смущения в GPS и сателитна телевизия.

    Въпреки високата вероятност за магнитни бури, тази седмица ефектът от слънчевата активност не бе усетен на 15 и 16, освен може би някои неприятни усещания при чувствителни хора. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини