Откриха още от мистериозните "делви на мъртвите" в Лаос

Непознати за много пътешественици из Югоизточна Азия, “делвите на мъртвите” в Лаос представляват 2 000-годишна мистерия, която така и никой не е успял да разреши.

Разпръснати на площ от хиляди квадратни километра в платото Xieng Khouang, познато повече като “равнината на делвите”, празните мегалитни структури от Желязната епоха наброяват хиляди, като някои достигат височина от близо 3 метра.

Никой не знае със сигурност как са се появили и защо. Местни легенди твърдят, че някога били използвани като бокали от пияни гиганти. Други смятат, че в тях са били поставяни телата на мъртвите като част от местни погребални ритуали. Водещата теория сред археолозите е, че делвите всъщност за гробници на древна цивилизация.

През 2016 разхождайки се внимателно около части от неизбухнали бомби от Виетнам, в един от най-опасните арехеологически обекти по света, учени от Австралийския национален университет открили, няколко ями с човешки кости, датиращи от преди 2 500 години.

Днес същите археолози продължават да търсят обяснение за делвите. Едва наскоро учените откриха стотици нови каменни урни на място, посещавано единствено от ливци на тигри.

Наред с огромните делви, на приблизителна възраст 1 000 години, екипът открил и типични за желязната епоха артефакти, включително декоративна керамика, стъклени мъниста, железни сечива, дискове носени в ушите и вретена.

Около делвите били забелязана колекция от красиво гравирани дискове, за които се предполага че са погребални маркери, макар да е странно, че били зарити с украсената страна надолу.

Били открити и много миниатюрни делви, които изглеждали досущ като големите, но били изработени от глина.

Като се има предвид, че най-близката кариера се намира на няколко километра разстояние, а всичките 137 обекта тежат няколко тона, вероятно е съществувал някакъв начин за пренасянето им. Учените все още не знаят защо е бил избран точно този отдалечен район, особено след като липсват доказателства, някой някога да е живял там.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини