Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им е спекулация.

В началото на правителственото заседание стана ясно, че Министерският съвет е одобрил допълнителни разходи в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер 3,450 млн. лв.


Средствата ще бъдат предназначени за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация, както и 50 кувьоза на стойност 1,250 млн. лева за нуждите на педиатричната болнична помощ, като те ще бъдат закупени след обществена поръчка.

Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебни заведения за болнична помощ и на общините, допълни Кирил Ананиев.

За дейности по Националната програма "Майчино и детско здравеопазване" 2014-2020 г. ще бъдат отпуснати до 2,2 млн. лева, от които 1,7 млн. лева са предназначени за Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" и 500 000 лева за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве, посочи още здравният министър.

"Вие знаете, че специализираната болница за детски болести се очертава като основен здравен консултативен център и е бъдещото ядро на новата детска болница", изтъкна министър Ананиев. По думите му грижата за здравето на децата става чрез инвестициите в бъдещите здрави поколения.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини