Естела Москова с номинация за голямата награда в Националния литературен конкурс на "Алеф"

Разказът на Естела Москова от 11“в“ клас на СУ „П. Р. Славейков“бе сред номиниранитеза награда в шестото издание на Националния литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Наградите бяха връчени на официална церемония на 9 май 2019 г.в Културния център „Морско казино” в град Бургас.

По новия регламент на националния конкурс номинацията на Естела е голям успех, тъй като само 18 от общо 150 млади автори, сред които много студенти, са поканени на събеседване, дискусии и реално имат шанс да достигнат голямата награда.

Темата „Да обичаш, въпреки…”, за любовта и приятелството между българи и евреи, вдъхнови близо 150 млади творци от цялата страна. Тази година „Алеф”отправи ново предизвикателство пред младежите, като ги насочи към създаване на художествена творба – разказ, в който се смесват историческата правда и въображението. За първи път, освен ученици, в него се включиха и студенти.Разказите оцени жури в състав: Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф”.
Осемнадесет от номинираните автори, сред които Естела Москова, бяха поканени да присъстват на официалната церемония по награждаването на разноските на Център „Алеф”. Наградите в категория „Ученици” връчи Н. Пр. Румяна Бъчварова – посланик на България в Израел, ексминистър на вътрешните работи и вицепремиер. По време на церемонията за награждаването за първи път в Бургас беше представена документалната изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи” на Централен държавен архив. Бе представен и сборникът с есета „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който събира най-добрите творби на конкурса. Ден след церемонията младежите, гости на Център „Алеф”,  посетиха града – музей Несебър.

Естела споделя: „Преди церемонията по награждаването се проведе разговор с всеки един от номинираните, обсъждахме важни морални въпроси. Например един от въпросите, който ми зададоха,  беше: “Как според теб се преодоляват различията между хората?”Задължителното условие е единението между хората, а първата крачка към приятелството и диалога, е толерантността. Чувствам се богата от впечатления и емоции, породени от великолепно проведеното събитие“. Естела печели своите творчески награди под ръководството на учителката си Антония Маровска.

До края на учебната година единадесетокласничката очаква добро класиране в още литературни конкурси.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини