Театралното студио на немски език на Езиковата с награда за най-оригинално представление на национален фестивал

От 09. до 11.май в град Пазарджик за седми пореден път се състоя националният фестивал на училищния театър на немски език„Завесата се вдига за немски език“, на койтоботевци за пореден път сеизявиха на сцена при изключително голяма конкуренция - 12 театрални групи от елитни гимназии от цялата страна. Престижното събитие бе организирано от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел. Театралите бяха оценявани от компетентно и сериозно жури - Анна Арсениева - главен експерт по немски език в МОН, РозалинШмих - Посолство на Федерална република Германия, ВибкеБайхе - фондация  „Ханс Зайдел” и ЗабинеБрахман-Босе - Гьоте институт. Кърджалийските ученициспечелиха наградата за най-оригинално представлениеи обраха овациите на публика и жури.

Темата на тазгодишния фестивал беше„Мисли и действай зелено“, свързана с проблемите за опазване на околната среда,  накара всички да се замислят какво се случва с нашата планета. Всички бяха акцентирали върху важните проблеми като прекалената употреба на пластмаса, неразумното използване на енергийните ресурси, замърсяването на околната среда. Въпреки предизвикателството, продиктувано от избора на доста трудна за интерпретация тема, младите таланти на Езиковата представиха  с много хумор, ирония и отлична актьорска интерпретация пиесата „Малко природа или големият хит-парад на околната среда“ от немския автор ЕкхардЛюк.

Представлението бе едно кабаретно ревю на тема „Околна среда  или  как се отнасяме към  разрушаването на основните фундаменти на нашия живот“. Публиката на фестивала преживя едно телевизионно предаване с различни елементи -малко шоу, малко съвети за живота, малко говорене, музика, театър, училище, литература, малко минало и много настояще.Ботевци успяха да покажат по оригинален начин незаинтересоваността на обществото и как повечето хора не зачитат, колко важно е участието им в мисията  за спасяването на нашата планета. На сцената се изявиха  Слави Мандажиев, Георги Събев и Васил Петковскиот 12 клас, Едже Бекир, Любов Стойчева, Мелиса Хайдарова, Антония Моллова от  11 клас, Айлин Бекман, Божидара Атанасова от 10 клас, Борислав Енчев иХелин Ремзи от 9 клас. Учениците са участници в „Театрално студио на немски език” и през тази учебна година работят по програма „Занимания по интереси“ под ръководството на Радка Попгеоргиева. Както самото участие във фестивала, така и спечелената наградата са доказателство за труда на всички участници в групата през годината. Самата постановка, поднесена с много талант и  умело подбрани  музика, театрални средства и ефекти успя да впечатли всички. Актьорите на езиковатапоказахаотлично владеене на езика на Гьоте и Шилер, много добра актьорска игра и необичаен и различен поглед към актуалната тема.

Публиката от Кърджали ще има възможност да гледа пиесата на 31 май на сцената на Музикално-драматичен театър „Димитър Димов“  по повод патронния празник на Езикова гимназия „Христо Ботев“.Тогава ще се състои и  станалият вече традиционен театрален маратон с пиеси на различни езици.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини