Ротари клуб Кърджали в служба на мира на Балканите

Ротари клуб-Кърджали е част от голямото семейство на Rotary International.Ротари е неправителствена, хуманитарна, доброволческа организация с нестопанска цел.Седалището й е в град Еванстън,окръг Кук,щата Илинойс,Съединени американски щати.Ротари клуб- Кърджали е един от 32 000-те клуба разпръснати в двеста страни по света.Тридесетте му члена са част от един милион и двеста хиляди ротарианци обединени от идеята да творят добро за своите общности по всички краища на света.

 Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, (САЩ) от адвоката Пол Харис. На 23 февруари Пол Харис провежда среща с трима свои приятели, за да обсъди една идея. На срещата присъстват: Сил­ве­с­тър Ший­л, тръговец на въглища, Гу­с­та­вус Е. Ло­ер, ми­нен ин­же­нер и Хи­рам Шо­ри от ши­ва­ш­кия би­з­нес. Те избират името Ротари (на английски rotary - въртящ се, ротационен), защото решават сед­ми­ч­ни­те сбир­ки да ста­ват в различните офиси на членовете, като се ре­ду­ват.

През 1910 го­ди­на Ро­та­ри сви­к­ва пър­вия си кон­г­рес в Чи­ка­го и ше­с­т­на­де­сет­те съществуващи тогава клу­ба се обе­ди­ня­ват в Национална асоциация на Ротари клубовете. През същата година е чартиран клубът в Уинипег, Канада, който е първият Ротари клуб извън САЩ. Първият клуб извън Северна Америка е създаден през 1911 в Дъблин, Ирландия. Пър­ви­ят Ро­та­ри клуб в стра­на, в ко­я­то не се го­во­ри английски, е сфор­ми­ран през 1916 го­ди­на в Хавана, Куба.

Първият Ротари клуб в България е основан в София на 22 април 1933 г., а 3 години по-късно е чартиран Ротари клуб и в Русе.

По време на Втората световна война Ротари клубовете в Царство България са забранени със Закона за защита на нацията (ДВ, бр. 16 от 23.01.1941 г.) и са разпуснати като тайно общество.

През 1951 г. организацията отново е забранена.

Ротарианството е възстановено през 1990 г. в резултат на демократични промени. Към края на 2008 г. в България има 80 Ротари клуба с над 2200 ротарианци.

Ротари клуб-Кърджали е част от дистрикт 2482 с обозначение Rotary ID 31884.Чартиран е на 30 септември 1996 г. от Ротари клуб –Смолян.Неговите членове се събират всеки понеделник от 18,00 часа в комплекс”Парадайз”.

За ротарианците в Кърджали трудът е молитва.Независимо от своето вероизповедание те вярват,че проявявайки усърдие в труда и професията те служат на обществото.Те твърдо се придържат към декларираната цел на организацията,която е да събира на едно място лидери,които доброволно да отдават времето и уменията си за да служат на своята общност.Ротарианците от Кърджали се срещат веднъж седмично за да обсъждат свои инициативи в служба на обществото.Това е част от социалния живот на клуба и цели утвърждаването на приятелството между неговите членове.Приятелство , общочовешките,  морални ценности,етническата и религиозна толерантност са гръбнака на организационния живот на Ротари клуб в Кърджали.Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и политически убеждения на своите членове.Те встъпвайки в голямото семейство на Ротари декларират,че насърчават хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората.

Ротари клуб-Кърджали е част от много инициативи на Ротари движението по света.Най-мащабната от тях е битката срещу детския паралич.Ротарианците чрез дарения осигуряват ваксини срещу тази болест и вече можем да се похвалим,че тя на практика е заличена от картата на света

През последните  години международните инициативи на Ротари клуб Кърджали са насочени към съвместни прояви с клубове от Р Турция и Р Гърция.

Тази година членове на Ротари клуб Кърджали за пореден път се включиха в инициативата „Ротари за мир на Балканите”.Заедно с над 300 ротарианци от 19 клуба от четири държави те се събраха на форум,  организиран от Ротари клуб-Едирне в турския град Одрин. Традицията датира от 2000 г., когато с настъпването на новото хилядолетие, представителите на най-масовата неправителствена организация в света решават да отправят послание за мир на размирния полуостров. Домакин на първата среща е турския град Одрин.  Ротарианците от Кърджали са едни от инициаторите на международните срещи „Ротари за мир на Балканите”.Нещо повече през 2005 г.те са домакини.Гостите от Р Турция и Р Гърция участват в откриването на възстановения монумент на Орфей.

Клубът от Кърджали се включи тази година в нова международна инициатива на Ротари .Тя бе договорена в гръцкия град Александруполис. Клубове от Гърция,България и Турция ще честват заедно празниците на градовете си. Те се ангажират по време на градски тържества да осигуряват състави и изпълнители, които да се включват в местните програми. Ротарианците от трите страни също ще се включват в честванията. Инициативата придоби известност като „Проекта Йоана” по името на президента на Ротари клуб –Александруполис д-р Йоана Куюмджи,която го инициира.

Като уникална инициатива на Ротари клуб Кърджали можем да определим Орфеевата благотворителна вечер,провела се през 2018 г.с перспективата да се превърне в традиционна. Присъстваха освен клубове от нашата страна  и ротарианци от Турция и Гърция, представящи трансграничен региона Тракия.

Ратарианци събраха 12 659 лева в първата от поредицата Орфееви вечери.  Бяха дарени 7679 лева за Общински детски комплекс и 3000 долара на общинската болница в Ардино.

 Благотворителната вечер премина под мотото „Общински детски комплекс-сцена на детското творчество”. Организаторите отбелязаха,че със събраните средства ще се обнови концертната зала на ОДК , където талантливите деца на гр.Кърджали ще могат да творят и се изявяват в едни много по-добри и благоприятни условия.

Мост на мира градят деца от Кърджали и Одрин с творбите си. За четвърта  поредна година те организират изложби със свои рисунки и фотоси посветени на темата за приятелството между народите на България и Турция. Децата са от Общински детски комплекс-Кърджали и училището по изящни изкуства „Хасан Риза”в Одрин.

Проектът под наслов „Заедно на един мост” е по инициатива на Ротари клуб „Мимар Синан” и Ротари клуб-Кърджали. Той е подкрепян от общините Кърджали и Одрин.Децата разменят гостуващи изложби в Одрин и Кърджали.

Освен международните, Ротари клуб Кърджали има и множество акции насочени към общността. Приоритет са младите хора. Затова и всяка година се раздават стипендии в Деня на славянската писменост и българската култура. Няколко години бе осъществяван и международен обмен на ученици. За шест училища в общината миналата година бяха монтирани инсталации за пречистване на питейната вода. Със съдействието на ротарианци от Бурса бяха закупени нови костюми за мажоретните състави и калпаци за гвардейците.

Пример дават младите ротарианци с регулярни акции за доброволно кръводаряване.

 Направеното за здравеопазването не е малко.Бяха закупени два ковьоза за МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, единият с лично дарение от приятеля Александър Елинов/Садък/. Бяха осигурени и макети за обучение на бъдещи майки към същата болница. За болницата в Ардино пък бе доставено модерно оборудване.

 Една от най-значимите прояви е и възстановяването на монумента на Орфей на входа на Кърджали,който се превърна в символ на града.

 Съвместно с Авио-мото клуба на  Кърджали бе върнато към живот летището на града.Проведоха се три издания на инициативата „Криле над Кърджали”,позволила десетки кърджалийци да се наслаждават над града от птичи полет.

Ползвана литература:

1.Ротари клуб Кърджали,20 години.Алманах.Кърджали ,2016

2.Публикации в сайта на Ротари клуб Кърджали

Валентин Гогев, президент на Ротари клуб Кърджали

Сабахатин Гьокче, пастпрезидент на Ротари клуб Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини