Никола Чанев: Оздравителният план на общината има само пожелателен характер

В четвъртък, на 9 май, община Кърджали организира обществено обсъждане на оздравителния план, който се налага да приеме заради огромната си задлъжнялост. Организира го, не от загриженост, а защото законът го изисква. Избра “най-подходящото време“ – 15 часа - средата на работния ден. И разбира се, гражданите не се отзоваха, защото бяха на работа. В залата бе обичайното присъствие – служителите от общинската администрация и съветниците на ДПС. Постарах се да се запозная с въпросния оздравителен план и с направените по него коментари. Оказва се, че най-големият виновник за незавидното състояние на общината е ….областният управител, който, видите ли, не допускал увеличение на местните данъци. А там имало голям потенциал. Който, цитирам, не се използвал, засега. Явно някой се надява, че следващата година този “потенциал“ ще се реализира. Нека това да е „вината ми“ пред гражданите на Кърджали. Че не позволих да бъдат натоварени с тежко данъчно бреме. Но да се върнем на общественото обсъждане. Пожелателният характер на плана е очеваден. Нито дума за безумните управленски решения, за прахосаните милиони, срещу които получаваме тъмен и мръсен град, осеян с дупки и бездомни кучета. Според общината, налице е резерв от несъбрани данъци в размер на 1 милион лева. Логично изниква въпросът защо до момента никой не е предприел необходимите действия и кой ще понесе отговорност за това?! Посочено е, че ще се намали с 10 процента дофинансирането на делегираните от държавата дейности /около 70 хил.лв. за две години/. Господин Кмете, оказва се че тези разходи за две години са общо 700 хил.лв.

За времето, в което съм областен управител, от Министерски съвет на община Кърджали бяха отпуснати 6 милиона лева за осветлението на града и за водопровод на с. Кьосево и още 2 млн лева за ремонтите на образователната инфраструктура. Осем милиона срещу седемстотин хиляди. И това ако не е грижа на държавата ?! Крайно време е митът за лошата държава и добрата община да бъде развенчан.

Съкращаването на разходите за тържества и представителни цели с 30 000 лв. дори не си заслужава да се коментира. Надявам се кметът да преосмисли поне орязването на и без това мизерните средства за култура и спорт. Защото отношението към културата и младежта е знак за цивилизованост на едно общество. И защото община, която оставя без ток собствената си библиотека и без финансиране културните си дейци е обречена на провал. И накрая един съвет, ако спрете да разпродавате общинско имущество на безценица, няма да са ви нужни оздравителни планове. Само от „Златните имоти“ кърджалийци загубиха над два милиона и половина. А само те ли са.

Никола Чанев,областен управител на Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини