„Сьонмез интернешенъл” прекратява дейността си в България, продават фабриката в Джебел

    Текстилният гигант „Сьонмез интернешенъл”, който в миналото даваше хляб на хиляди шивачки в Кърджалийско прекратява дейността си в България. Компанията продава фабриката си в Джебел, която е в сградата на бившата „Буря”. Според запознати това е желанието на собственикът Мустафа Сюлейман,  който живее в Лондон.Продажбата се налага поради намалелите поръчки от водещи фирми заради процедурата Брекзит, предизвикала загуби.Преди 2 години са продадени и фабриките в Бурса,научи Кърджали бг вести.

      Изпълнителният директор на фабриката в Джебел Самир Паша потвърди пред Кърджали бг вести, че предприятието се продава. Има потенциални купувачи. Желанието ни е да финализираме сделката скоро, за да може да се получи приемственост и шивачките да запазят работните си места. Това е тяхното желание, подчерта Самир Паша.Той каза също,че във фабриката има сдружение на работниците и служителите, които подкрепят тези намерения.

      Междувременно фабриката в Джебел обяви процедура за масово уволнение. Това предизвика недоволство в някои от шивачките и те сезираха регионалната организация на КНСБ.

      В „Сьонмез интернешенъл” нямаме синдикална организация. Това обаче няма да ни попречи да защитим правата и достойнството на работещите там, заяви Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ. Тя каза, че фабриката е работила до Велики четвъртък. На 15 април е бил обявен фалитът й. Връчени са предизвестия. На 15 май шивачките трябва да получат заповед от работодателя,че се прекратяват трудовите им  договори. Има процедура, която трябва да се спази, категорична е Иванка Караколева. Тя посочи,че за масовото уволнение са уведомени Бюрото по труда в Момчилград и Дирекция „Инспекция по труда”-Кърджали. Вместо да връчи заповед за прекратяване на договорите работодателя притиска работници да подават молби за напускане. Много са подписали. Работниците са ощетени. Веднъж ще получат по-малко обезщетение на борсата от държавата и второ няма да получат обезщетение от работодателя в размер на две брутни работни заплати, твърди Караколева. Тя заяви, че и фирма във кв.”Възрожденци” използвала подобна практика. Има читави шивашки фирми и ще насочим на там работниците. Те не трябва да подписват нищо,  призова Караколева.

      Твърденията на синдикатите не отговарят на истината. Внесли сме уведомленията по закон в Бюрото по труда в Момчилград и в „Инспекция по труда”-Кърджали. Връчени са предизвестия. Процедурата за т.нар.масови уволнения е спазена, подчерта за Кърджали бг вести изпълнителният директор Самир Паша. Той посочи, че води успешни преговори с потенциален купувач и 80% от работниците имат желание да останат в предприятието. Самир Паша е направил събрание на 15 април с работниците и е обяснил цялата процедура. Първоначално сбирката е била с представители, а след това и с целия колектив. Той закачил уведомление, че фирмата прекратява дейността си в България. На 30 април подал уведомление в Бюрото по труда . Той смята,че някои работници не са разбрали или са заблудени. Масово уволнение по Кодекса на труда, не е съкращение , а закриване на предприятието. Така гласи чл.328,ал.1.т.1. Самир Паша каза, че има определени служители, които отиват в други фирми. Те напускат по взаимно съгласие.Има глад за шивачки и това се знае, посочи още Самир Паша.

     Плащам редовно възнагражденията. Изплатил съм и аванси от 250 до 400 лева, каза още изпълнителният директор на „Сонмез интернешенъл”в Джебел.

      От Бюрото по труда в Момчилград са информирали Дирекция „Инспекция по труда”-Кърджали, НОИ,дирекцията си в София и НИПА,която отговаря за трудовия арбитраж.

       Извършихме мащабна проверка. Ръководството на „Сьонмез интернешенъл” в Джебел е спазило цялата процедура, както изисква законът. Масовото уволнение засяга 140 работници. Говорено е с шивачките от нашите служители. Всичко е изрядно. Предстои нова проверка. Тя ще бъде за изплащането на предвидените от закона обезщетения, които са задължение на работодателя. Това каза за Кърджали бг вести директорът на Дирекция „Инспекция по труда” Ангелина Бабунска.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини