„Четящите лисици“ на Езиковата отново с елитна награда на национално ниво

Предизвикателството да четеш книги на чужд език

 „Книгите – това са приятели. Безстрастни, но верни

        В забързания динамичен делник, във време на постоянно развиващи се технологии, все по-рядко посягаме към книгата. Не на това мнение са обаче членовете на читателския клуб „Lesefüchse International” към ЕГ „Христо Ботев” с ръководител Галина Недялкова, които, обединени от любовта към четенето, продължиха традицията и отново са част от семейството на „четящите лисици”. В рамките на Международния проект „Lesefüchse International” ученици от различни държави четат съвременни произведения на немски език и дискутират върху поставените проблеми. Тази година младите читатели работиха по следните предварително избрани книги - „Der Drohnenpilot” (Thorsten Nesch), „In einem fremden Wald“ ( Doris Dörrie), „Vierzehn” (Tamara Bach) и „Cache” (Marlene Röder), потапяйки се в света на героите, свят, изпълнен с приключения, препятствия и неочаквани обрати, пъстър като самия живот. В подготовката на учениците тази година с голямо усърдие се включи и доброволката от Германия по програма „Kulturweit” Неле Кирш.

        По регламент всяко училище избира победител, който участва в Националния кръг на литературното състезание. Назире Юзеир от 11 клас спечели първо място на училищния кръг. На 03.май в гр. Пловдив се проведе дългоочакваният финал, на който премериха сили 9 ученици от София, Ловеч, Кърджали, Хасково, Монтана, Пловдив и Велико Търново.  Участниците в дискусията обсъждаха актуални за съвремието ни проблеми – междуличностните взаимоотношения, надеждите, мечтите и вътрешните страхове, любовта, приятелството и търсенето на собствена идентичност.

        Кърджалийската езикова гимназия бе представена от Назире Юзеир, която  в надпревара с други представители на езикови гимназии от цяла България завоюва второ място на състезанието. Тя показа отлично познаване на литературните произведения, убедителна аргументация, високо ниво на владеене на езика, умение да участва в дискусия и да изрази личната си позиция. Непосредствено след финала тя сподели следното: „Книгите за мен са прозорец към света и начин за по-добро изучаване на даден език. Заради това бях заинтригувана от проекта „Lesefüchse International“. Моментът, когато обявиха, че аз съм на второ място, беше незабравим и аз се почувствах горда, че постигнах такъв резултат. Проектът „Lesefüchse International“ разпали страстта ми към книгите още повече.”

        Мероприятието се превърна в истински празник на книгата на немски език. Участници, ръководители и публика бяха изключително развълнувани от срещата с Марлене Рьодер, авторката на романа „Cache”, специален гост на събитието. На бурни аплодисменти се радваха младите актьори от ЕГ „Христо Ботев”  Габриела Дамянова, Симеон Моллов и Стоил Сюлюкчиев, които получиха покана от организаторите и представиха сцена от романа „Cache”. Учениците имаха възможност да задават въпроси, да споделят мнение и да получат автограф от писателката. Цялото събитие се превърна в незабравимо преживяване.

        Пожелаваме на Назире и другите „четящи лисици” от клуб „Lesefüchse International” да запазят вътрешния пламък, вдъхновението и желанието да пътешестват в света на книгите.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини