Театралното студио при Езикова гимназия „Христо Ботев“ отново с награди от престижен театрален фестивал

От 3 до 6 май в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ -  Велико Търново,   се проведе поредното XIV издание на Националния фестивал  за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, едно от най-големите събития на детско-юношеската театрална сцена в България. Над 390 млади артисти от 26 детски и юношески формации от цяла България –Кърджали, Велинград, Пазарджик, Стара Загора, Варна, София, Нови пазар, Разград, Кюстендил и други, взеха участие в театралния фестивал, чието заглавие е символ на непреходното детство, криещо се  във всеки един от нас. Представители на нашия град бяха учениците от Театрално студио на Езикова гимназия „Христо Ботев“ с ръководители Калина Ирикева  и Атанас Атанасов, актьор и режисьор в  Театрално- музикален център- Кърджали.

          Младите актьори представиха на сцената своята постановка по пиесата на Иво Брешан „Представлението на „Хамлет“ в село Долно Туткаво“  и оставиха без дъх многобройната публика,  дошла да се наслади на невероятната игра на талантливите ученици от езиковата гимназия. На събрание на местния народен фронт в село Долно Туткаво се приема решението да бъде поставена пиесата „Хамлет“ от У. Шекспир. Даскалът има за задача да преправи Шекспировия текст на прост разбираем език. С много хумор и талантлива актьорска игра пред публиката оживя сблъсъкът на два свята, на различни интелекти и на различни културни ценности.

Учениците-актьори очароваха с невероятната си игра зрителите в залата, които не пестяха своите бурни овации и аплодисменти по време на спектакъла и след това.  Представителите на авторитетното  жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, заедно с актьорите Веселин Калановски и Стефка Златкова,  също не спестиха емоциите си и се просълзиха,  останали безмълвни пред таланта на всеки един от учениците. Те бяха особено впечатлени от създадената от тях под изключителното ръководство на режисьора пиеса с невероятна сценография.

В края на четиридневното пренасяне в света на магията на театъра дойде и голямото признание за дебюта на участниците от Театралното студио на Гимназията - връчването на Голямата награда на Община Велико Търново. А играта на един от най - атрактивните млади актьори от състава – Слави Мандажиев, бе по достойнство оценена с приз за „Най- ярко актьорско присъствие на името на Симеон Иванов“  за  превъплъщението му в ролята на Пърлето -  председател на селския кооператив. Пожеланието, което журито отправи към талантливите ботевци, бе да не спират да изявяват своя талант и в бъдеще, съветвайки ги да се занимават с театър  и  професионално, незабравяйки  невероятните си  преживявания  като членове на Театралното студио на Езикова гимназия „Христо Ботев“.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини