Телескопът Хъбъл засне уникална спираловидна галактика

Телескопът Хъбъл е успял да заснеме една от най-удивителните гледки във Вселената – спирална галактика в цялата й уникална прелест.

Мощният орбитален телескоп изучава галактиката NGC 2903 и Европейската космическа агенция публикува зашеметяващата фотография през изминалата седмица. Спиралната галактика се намира на 30 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Лъв. 

На снимката се виждат звездни купове, които излъчват розовееща светлина. Обозначената само с букви и цифри галактика е била открита случайно, докато телескопът е проучвал 145 дискови галактики. Учените се надяват да намерят обяснение на взаимоотношението между галактиките и черните дупки, които са разположени в перифериите им.  

Почти три четвърти от всички галактики във Вселената са с формата на спирала. Отличителната им черта е, че те включват ръкави, които са пълни със слънчеви системи. Нашата галактика – Млечния път, също е била смятана за спирална галактика. През 60-те години на миналия век обаче е преквалифицирана в пресечена галактика. Това означава, че тя има отличително централно ядро и няколко спираловидни ръкава.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини