Художничка от Мост с изложба-мост между Лондон и Кърджали

Изображение 1 от 6

    Първата самостоятелна изложба на млада художничка, родена в с.Мост  Недрет Пекджан постави началото на поредната инициатива „Мултикултурният град” в Кърджали. Недрет има много изяви в европейски галерии, но избра Кърджали, за да се върне при корените си. Изложбата е под наслов „Да последваш свободата” и представя картини свързани тематично с родния край на художничката.

       Недрет Пекджан е родена през 1983 г. в България. През 1991 г. се изселва в Турция, където продължава образованието си в гимназия Пертевниял/Истанбул/, а след това в университета „Докуз Ейлюл”, факултет по изящни изкуства /Измир/ и Университета за изящни изкуства Мимар Синан /Истанбул/, където през 2013 г.получава бакалавърска степен по живопис. Учи в Испания в университета „Ла Манча-Белес Артес”,Кастилия.

      Участва в множество колективни изложби в Лондон, Париж, Истанбул, Анкара. Канена е по проекти в Измир, Южна Германия и Швейцария. В момента работи в Лондон.

       Откриването на изложбата се състоя в „Арт галерия Кръг”. Присъстваха народният представител Адлен Шефкед, зам.-кметът на община Кърджали  Веселина Тихомирова, общественици, близки на младия талант.

      В приветствието си председателят на „Арт движение Кръг”Радост Николаева сподели, че изложбата предизвиква темата за идентичностите. Дали художничката е българка, туркиня или англичанка. В същност става дума за модела на европейската  идентичност. Тя се вписва в многото лица на света, в който живеем. Затова и имената на картините са на турски, български и английски.

      Това е моята първа самостоятелна изложба. Избрах родния Кърджали за да я представя. Била съм в много градове, но нищо не може да се сравни с родното. Това събитие е специално за мен, отбеляза  Недрет Пекджан.

      Зам.-кметът Веселина Тихомирова подчерта, че за ръководството на Община Кърджали е важно, че младият талант е избрал да дебютира със самостоятелна изложба в Кърджали. Ще жънеш успехи, след като не   забравяш корена си. По картините личи, че си била щастливо  дете,каза Тихомирова.Тя благодари на „Арт движение Кръг” за идеята да се представи изложбата в Кърджали.

      Вие сте европейско дете, което вече е пораснало и е станало човек на света. То естествено се връща към корените си, отбеляза народният представител Адлен Шефкед. Тя бе категорична,че младият творец никога няма да остане бездомен.

     Дъщерята бе приветствана и от своя баща, който се оказа учител на кмета инж.Хасан Азис в с.Мост.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини