29 °C

Хората, които винаги сочат правописните ни грешки, са доста гадни личности, според учени

Учени открили, че хората, които постоянно откриват правописни грешки онлайн, са "по-неприятни" личности от тези, които просто ги подминават.

А тези приятели, които са супер чувствителни към грешките на вашата Facebook страница? Психологически тест разкрива, че те обикновено са по-малко отворени и също така са по-склонни да ви съдят за грешките ви, отколкото останалите.

С други думи, те са точно такива, за каквито ги мислите, пише ScienceAlert.

Това звучи доста очевидно, но статия, публикувана в PLOS One през 2016 г., всъщност e първoто изследване, в което учените успяват да покажат, че чертите на личността на човек могат действително да определят как той реагира на печатни грешки и правописни грешки и може да ни научи много за начина, по който хората общуват онлайн.

"Това е първото проучване, което показва, че личностните черти на слушателите / читателите оказват влияние върху интерпретацията на езика", каза водещият изследовател Джули Боланд от Университета на Мичиган през 2016 г.

"В този експеримент изследвахме социалните преценки, които читателите правят за пишещите."

Изследователите имали 83 участници в експеримента. Те помолили всички да прочетат имейли в отговор на обява за съквартирант, някои от които не съдържали никакви грешки, други имали печатни грешки (напр. „тeh“ вместо „the“) или граматически, като too/to или it's/its.

След това участниците трябвало да преценят човека, който е написал имейла, въз основа на своето усещане за неговата интелигентност, дружелюбност и други критерии, като например колко добър би бил за съквартирант.

В края на експеримента участниците били запитани дали са забелязали някакви граматични или технически грешки в имейлите и ако е така, колко са ги притеснили.

След това изследователите помолили участниците да направят тест за оценка на личността по Големите пет - скала за откритост, сътрудничество, екстраверсия / интроверсия, невротизъм и съзнателност, и да отговарят на въпроси за тяхната възраст, произход и отношение към езика.

Големите пет:

1. Екстраверсия – включва такива сходни качества като общителност, самоувереност, вълнение, търсене, топлина, активност и положителни емоции. Тя е степента, в която личността се нуждае от внимание и социална интеракция.
2. Сътрудничество – степента, в която личността се нуждае от хармонични взаимоотношения с околните. Описва се като доверчив, прям, отстъпчив, скромен.
3. Съзнателност – степента, в която личността желае да спазва общоприетите норми и правила. Организиран, подреден, прецизен, с чувство за дълг.
4. Невротизъм – степента, в която личността приема околния свят като заплаха и извън неин контрол. Описва се като напрегнат, тревожен, изнервен, стеснителен, импулсивен.
5. Откритост към нов опит - степента, в която личността е заинтригувана от интелектуален напредък и израстване. Описва се като изобретателен, широко скроен, интелигентен, любопитен.

Като цяло, всички оценили измислените кандидати за съквартирант с печатни и правописни грешки в имейлите като по-лоши от тези с перфектен правопис. Но определено някои типове личности реагирали на грешките по-остро.

Например, екстровертите обикновено били много по-склонни да пренебрегнат правописните и техническите грешки, докато интровертите били по-склонни да оценяват пишещите негативно заради тях.

Хората, които тестът установил като по-съзнателни, но по-малко отворени, били по-чувствителни към печатни грешки, докато тези с по-неконформистки личности били по-разстроени от граматическите грешки.

Интересното е, че доколко е невротичен някой не оказвало влияние на начина, по който той интерпретира грешките.

Разликите в проучването били доста фини и размерът на извадката е малък, за да се правят генерални изводи. Резултатите обаче не могат да се обяснят с възрастта или образованието на хората, което предполага, че личностните черти играят роля.

Необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези връзки. Засега приемете факта, че грешки могат да се случат на всеки, но на определен тип хора им е необходимо да ви ги сочат постоянно.

Изследването е публикувано в PLOS One.


5 коментара

 • 1
  Ни
  Николай Георгиев
  5 -1
  13:19, 3-05-2019
  Заключението, което сте направили в заглавието, си е ваша лична интерпретация! Дали сте прочели текста въобще, или само го копирахте отнякъде?
 • 2
  Ер
  Ерудити
  5 0
  13:28, 3-05-2019
  А, значи грамотните са зли и неприятни? Осрано проучване, типично за краварите от САЩ ! Грозна пропаганда за оскотяване.
  • Xa
   xaxa
   3 0
   13:37, 3-05-2019

   Когато някой греши, по каквато и да е причина, грамотното е да му се посочи грешката? Това по никой начин не се оценя добре по скалата на Големите пет. Нито е интелигентно поведение, нито дава положителен резултат.

 • 3
  Бг
  Бг
  5 0
  14:37, 3-05-2019
  Ами тогава да се премахнат изпитите в 7 и 12 клас у нас, за да не се проверява правописЪТ. Да не са зли децата, да не ги обиждаме.ГОЛЯМА ГЛУПОСТ СТЕ НАПИСАЛИ!!! А който го е измислил, да си.......
  • Xo
   xoxo
   3 -3
   15:06, 3-05-2019
   Всъщност не прочетохте, нали?. Ясно е написано - перфектният правопис всички го одобряват. Става дума за социалното поведение, соченето, забележките, правенето на голямата работа. Не е лесно, не е лесно да си видиш психопрофила...


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини