Самбистки се млатят на трибуната на международен турнир (видео)

Масовият бой на трибуните с участието на елитни състезателки по самбо станал по време на международен турнир във Владивосток. След сбиването бронзовата медалистка, нападната от претендентката за третото място, била хоспитализирана със сътресение на мозъка и жестоко счупен нос. Светкавично развилото се меле е попаднало на видео, заснето от няколко от присъстващите.

Инцидентът се случил на 27 април след битката за бронзовия медал при жените до 56 килограма, в който Юлия Литвинцева победила Олга Вичина. След борбата между спортистите възникнал конфликт, който се превърна в борба с участието на още няколко души от трибуните. В резултат на това Литвинцева е бил откарана в болница с мозъчно сътресение и открита фрактура на носа.

Претендентката за бронза Оля била разстроена още на татамито и отначало дори не искаше да се ръкува с победителката. В крайна сметка тя преодоляла яда си, но според нея Юлия започнала да обижда, замахвала с ръце и крака. Това било забелязано от треньора на Олга Викина, и той направи забележка на победителката. Тя се държала неадекватно, не искала да се успокои и човекът не се стърпял и я бутнал. Тогава се намесили нейният наставник Владимир Зубков, както и съотборник, които скочили срещу Литвинцев. Били разменени удари, последвала борба, след което Юлия била хоспитализирана със счупен нос и синини на гърдите. Тази версия била потвърдена от треньора на победената, който обаче обяснил пред медии, че  подозира жертвата, че се преструва на болна.

Масовият бой на жени самбисти ще се гледа на ниво Международна федерация (FIAS). Според пресслужбата на организацията, която се позовава на президента на FIAS Василий Шестаков, наказанието ще бъде тежко. 

„Нито един самбист няма право да оправя нещата с ръцете си, особено в зрителните трибуни. Всякакви разногласия и конфликти могат да бъдат решени чрез диалог. Мисля, че наказанието за участниците в сбиването ще бъде много стриктно. Трябва да направим всичко, за да не се повторят подобни ситуации в бъдеще”, са цитирани думите на Шестаков.

Сега инцидентът ще бъде разгледан на заседание на Изпълнителния комитет на FIAS след изучаване на материалите от дисциплинарната комисия на FIAS. Участничките в боя ги грози дисквалификация. И двете могат да бъдат дисквалифицирани, а победителката в срещата да загуби бронзовия си медал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини