Драмата на прокудените българи от Западна Тракия и Егейска Македония в нова книга на Стоян Райчевски

Драмата на прокудените българи от Западна Тракия и Егейска Македония по време и след Втората световна война е тема на новата книга на известният български изследовател Стоян Райчевски. Подбуден от патриотизъм и стремеж да разкрие истината Райчевски представя пред българската общественост дълго укривани факти за съдбата на тракийските и македонски българи. Превърнали се в разменна монета на Великите сили те са принудени да митарстват в опита си да намерят път към бащините си огнища.

  Стоян Райчевски се осмелява да разкрие истината за задкулисните игри на южните ни съседи, които не спазват клаузите на Ньойския договор от 1919 г.и не осигуряват икономически излаз на България на Бяло море. Цар Борис III търси реванш, желан от стотици хиляди родолюбци. Прокудени от Беломорска Тракия те се стремят да се върнат там където тлее огъня на българщината. Хиляди хора от Източните Родопи следват вълната за преселение към Егея. Загубват всичко след поредната загубена война. И отново са прогонени без право на избор. Предадени и от свои и от чужди.

  Книгата „Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония 1941-1949” е ключова в поредицата „Бежанци” на издателство „Захари Стоянов”. В нея Стоян Райчевски запознава българската аудитория с малко известни факти и документи. Разтърсващи са свидетелствата за националното предателство на правителства оставили без защита нашите сънародници в Беломорието и Егейска Македония. Жертва са не само хората в зряла възраст. Жертви са и децата. Те заедно понасят лишенията на политиката на обезбългаряване на присъединените към Гърция български територии.

„Едни бягат „голи и боси” , подгонени „с огън и меч”,пресичайки гори и планини, за да стигнат спасителните граници на България, изгубили по пътя деца и близки,”отбелязва авторът. Той подчертава:”Голямата част предпочитат да поемат трудния и изпълнен с много страдания и неизвестности път на изгнаничеството пред дилемата да се откажат и отрекат от българския си род”.

  Стоян Райчевски пише без заобикалки за терора над българското население по време на Гражданската война в южната ни съседка. Терор за който мълчат всички. Включително и съвременната ни историография. Мълчи се и за съдбата на т.нар.македонски деца, откъснати от семействата си и разселени след войната в Източна Европа.

Книгата е присъда. Присъда над националното предателство. Предателство спрямо тракийските и македонски българи. Предателство спрямо Майка България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини