Здравеопазването като супермаркет, онкоболните да си търсят правата?

У нас вече липсва важен изотоп за диагностиката на онкоболните, предаде БНР. Става въпрос за изотопа технеций. От специализираната онкоболница в София алармират за недостиг и на радиоактивен йод.

По тази причина Министерството на здравеопазването пренасочи пациентите към алтернативни изследвания, докато търси нова фирма, която да достави изотопа.

Въпреки че онкоболните имат уверението на институциите, че ще им бъдат осигурени ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, трайно решение на проблема се очаква след около 3 месеца.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова отговорните институции би трябвало да предвиждат подобни ситуации и да имат полезен ход.

По нейни думи истерия сред пациентите няма. До този момент нямаме нито едно обаждане или заявка от пациент, че процесът на диагностика или въобще личният му проблем търпи някакво затруднение, което по никакъв начин не прави ситуацията по-малко притеснителна, посочи тя.

Според Александрова липсата на интерес към изотопа от страна на търговците е намаляването на цената му в обществената поръчка и допълни, че в миналото също е имало подобни случаи с други медикаменти.

"Това с намаляването на цените наистина беше въпрос на време да създаде предпоставки за подобна ситуация, защото това са си пазарни условия, с които търговците се съобразяват. Ако здравната политика в този сегмент зависи от търговци, тя все пак трябва да се съобразява и с техните интереси", обясни тя.

Относно създалата се ситуация Александрова посочи, че тя засяга няколкостотин хиляди души и някои от тях може да си потърсят правата.

Всеки човек в днешния свят има право да си търси правата, ако сметне и може да докаже, че са нарушени, заключи тя.

Не може в 21 век, в държава член на ЕС, хората, страдащи от онкологични заболявания, да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Не може в 21 век, един основен консуматив за диагностика да отсъства в рамките на 3 месеца.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред Bulgaria onAir. Той коментира, че всички приказки за икономическа ефективност отиват в канавката, защото разликата в цената на консумативите е огромна. "Това, до което ни докараха, е толкова неприятно, че никакви обещания, че ще се търси друга фирма- вносител, няма как дори да се дискутират. Как се случи така, че само една фирма да е вносител на стратегически консуматив? Това говори за липса на всякаква визия", коментира още Михайлов.

Народният представител обясни, че изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повече средства от преди. 

Той коментира, че този модел е извадил пациента в периферията на системата, той е превърнал здравеопазването в супермаркет. 

"Няма генерална визия за развитие. Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове и поставя цялата система и гражданите на изпитание. Здравеопазването е под всякаква критика. Затова и младите специалисти бягат навън. Можем да задържим лекарите със сериозно заплащане и добри условия", сподели още Георги Михайлов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини