Хасковлии бягат от града по селата заради спокойствие и простор

    Все повече млади хора бягат от Хасково и се заселват в близките села. Едни от тях са Росица и Евгени Кутелови. Съпрузите и двете им деца Ростислав и Василена от около година се преместили да живеят в село Книжовник. Преди 3 години изтеглили кредит и купили къщата, която все още ремонтират.

    Преместили се с идеята да се откъснат от напрежението и хаоса в града. „Имахме нужда от пространство, спокойствие и почивка”, сподели Росица. Тя поясни, че в началото за много от техните познати било странно, че искали да отидат на село. „Даже много често се шегуваме, че аз избягах от тях, а те са през вечер тука, защото и на тях им харесва”, с усмивка разказа 33-годишната жена. Тя и съпругът й ежедневно пътуват до работата си в града, където учат и децата им.

    Макар довършителните дейности да продължават, двете деца на 9 и 6 години имат достатъчно съоръжения за игра на двора. А забавленията се харесват от малчуганите.

    „Много ми харесва къщата, защото е по-просторна от апартамента, по-красива е. На село не е толкова шумно, колкото в града”, сподели баткото Ростислав. Неговата сестра също лесно се адаптирала в новото жилище. Така щом децата са доволни, родителите също са доволни. Освен това възрастните имат и повече свободно време, тъй като отпада ангажиментът да стоят безцелно в парка, докато децата играят.

    Просторът на село предразполага за много зеленина, цветя и отглеждане на плодове и зеленчуци. Отглеждането на растения в домашни условия се харесва и на децата, които често поливат доматите. Росица смята, че е наказание да живееш в блок и не възнамерява да се връща за постоянно в града. Сподели, че дори хората на село са по-добродушни. Спомня си и първата им нощувка в новата къщата, която купили порутена. Като новодомци една от съседките ги гостила с питка, защото съобразила, че в жилището няма електроуреди и не могат да си сготвят. Жестът на комшийката оставил ярка следа в съзнанието й като затвърдил избора й да живее на село.

    Именно спокойствието и простора отвежда все повече хора в селата. Тенденцията се наблюдава през последните няколко години. Касае се за хора, както в пенсионна възраст, така и млади.

    Предпочитани за живеене са близките около Хасково села, сподели Мира Сакалийска от агенция за недвижими имоти в Хасково. Тя разказа, че желаните села са Клокотница, Стамболийски, Въгларово, Гарваново, както и минералбанското село Горно Брястово.

    Според нея все още преобладават хората, които искат да ползват селските имоти за почивните дни, но се увеличават тези, които се заселват трайно. Купувачите споделяли желание за връщане към природата, търсене на спокойствие и здравословен начин на живот.

    Най-предпочитаните жилища са тези, които са готови за живеене, макар че не се предлагат достатъчно такива оферти. Сакалийска сподели, че цените започват от 5000 евро за стари къщи, които са за ремонт и стигат до около 50 000 евро. Освен това за същите пари в града имотът ще е с площ в пъти по-малък.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (40)

    • 1
      Аз
      Аз
      55 -8
      09:43, 21 апр 2019
      Селото е хубаво,но ежедневните удобства в града като училища и детски градини ги няма.Близостта на децата до училище е много важно нещо.Да не говорим за лекар,магазини и подобно.
      • Пе
        Петя
        47 -6
        10:29, 21 апр 2019

        Ако повече млади семейства отидат да живеят с децата си на село и там ще почне да има детски градини или може кметовете да организират да се водят с рейс децата на училище в града.Времето ще покаже как ще се развият нещата. Вчера се разхождах из Кенана навътре и останах удивена колко къщи има и колко хора си живеят там.Май идва края на апартаментите.Който може да си го позволи си купува къща.

      • До
        Дон ТИТО
        25 -3
        12:45, 21 апр 2019
        А имаше всичко нали...
      • Ив
        Ива
        20 -5
        15:05, 21 апр 2019
        Как да няма училище в Книжовник. Има. Всичко си има. Само че си мислим, че в града много ще напреднат децата. А загубата на време и скитането по път? Вместо да учи в близкото училище и да се радва на живота. Хем на село, но в града. Е, има време и в тази насока да променим мисленето си.
    • 2
      Ls
      Lsfc
      57 -4
      10:05, 21 апр 2019
      В цял свят се живее в покрайнините.само в България е чест да живееш в центъра на града.друг е финансовия въпрос за горивото
    • 3
      Ха
      Хари Лангдън
      42 -17
      12:13, 21 апр 2019
      Аман от платени реклами, на простотии. Спрете с тези глупости. Къщите били от 5000 до 50000 евра. Имам къща в жълти бряг , която не мога да продам и за 1000 евро. Уж на село е хубаво пък всички се натискат да дойдат в града. Айде стига, много сте прозрачни с тези реклами на глупости. ХУБАВАТА СТОКА НЯМА НУЖДА ОТ РЕКЛАМА.
      • Жъ
        Жълти бряг
        18 -5
        12:50, 21 апр 2019
        А искам да ви купя къщата във село Жълти бряг като не може и за 1000 Евро да е продадете ,аз ще е купя. Пишете ми.
      • Ве
        Верно ли
        16 -5
        12:54, 21 апр 2019
        Дай координати и снимки как изглежда къщата в Жълти бряг и ако ми хареса аз ще ти дам 1000 Евро.
      • Di
        Dimo
        20 -5
        13:06, 21 апр 2019
        И аз се интересувам. Дайте координати ако наистина продавате таква къща. Макар че нещо ме съмнява да давате имот за 1000 евро и да не може да го продадете. По-скоро сутринта ви е крива и сте решили да си го изкарате с хейтърски коментари в интеренет. Но ако наистина има къща за 1000 евро, с удоволствие ще дойда на оглед.
      • Гъ
        гълъбина
        16 0
        13:09, 21 апр 2019
        аз давам 1500 евро
      • Bl
        Blessings
        9 -2
        18:04, 21 апр 2019
        Не, просто ни е налазила яко простотията и мизерията. Стереотипа, наложен през последните години е такъв, и масово се придържаме към него. Абе, ти сигурен ли си, че още се продава къщата? Стискаме на 1500 евра ръцете.
    • 4
      Ке
      кенанския маймун
      23 -22
      12:17, 21 апр 2019
      На село е пълно с кал и мухи, а в центъра на града няма. Селяните бягат на запад а гражданите стават селяни.
      • Ис
        Истинския Кенански Мамун
        16 -11
        18:55, 21 апр 2019
        Хасково се напълни със селяни , помляци и ромляни ....
        ... и копи пейст маймуни
        Затова ние Старите Хасковлиите (от 10-15 покололения) се спасяваме на Запад и Село :))
      • ЯК
        Я кажи ми ти маймунче,
        8 -2
        00:31, 22 апр 2019
        Кадя точно си расло у голямото село , че са туряш градско чеду !!!!!
    • 5
      Ed
      Edin
      24 -8
      12:22, 21 апр 2019
      Абсолютно нормален процес, който показва, че най-после се отдалечаваме от комунистическия манталитет да се набутаме в центъра, макар и на 50-60 квадрата в гадна човеконенавистна панелка и започваме да се доближаваме до европейския начин на мислене. Навсякъде в Европа предградията са предпочитани от младите семейства заради спокойствието, чистия въздух и простора. В центровете обикновено живеят млади необвързани хора. Така се образуват естествени агломерации,икономиката е по-силна и хората са по-щастливи. Да не говорим за САЩ, където събърбията е начин на живот и е олицетворение на американската мечта.
    • 6
      Аз
      Аз
      21 -13
      12:28, 21 апр 2019
      Така, така! Кметските избори наближават, трябва да се рекламираме по селата! :) :) Добро поле за изява има тук!
    • 7
      Уж
      Ужас
      15 -10
      14:56, 21 апр 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 8
      Ив
      Иван
      12 -6
      15:26, 21 апр 2019
      Продавам къща в село Елена - - 4000лв. Ако някой има интерес да пише.
    • 9
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      23 -6
      17:52, 21 апр 2019
      Тва село Елена не беше ли на края на света Книжовник както и другите села бяха хубави и пълни с хора по време на СОЦА Наложи се днес да мина от там Пълна скръб на всяка врата некролози пукнат човек се не мярка Сградата на бившето ТКЗС порутена стъклата строшени Бившият стопански двор като че ли е паднала атомна бомба Здравната служба една цветуща сграда преди 30 години олющена с мръсни прозорци двора тревясъл кото джунгла А какво село беше за чудо и приказ Тая Кутелова не го помни тя едва ли е била родена тогава
    • 10
      Ке
      Кенанския Маймун
      17 -4
      18:51, 21 апр 2019
      За 30-40 000 долара можеш да си направиш хубав живота на село.
      Сложиш си соларна инсталация за 20 000 долара - тва са 900 - 1000 лева на месец доход.
      Има и други неща които можеш да сложиш
      ....
      ОБАЧЕ, недай си нещо да получиш криза (сърдечна атака, инфаркт , инсулт и т.н) или се удариш - Линейката ще дойде само за да ти състави смъртния акт.
      И пак всичко опира до инфраструктурата ... Мутрите и бейовете построиха магистрали за да се житкат от София до Морето и защото строежа на магистралите е сладка кражба.
      А в същото време инфраструктурата към селата е като за добитък.
      Да не говорим за Бърза помощ - нали се сещате че в Катафалка и на лош път и пилот от Формула 1 не може да кара бързо.
    • 11
      Оч
      Очевидец
      10 0
      19:15, 21 апр 2019
      До колкото имам спомен, западната стена/ограда на Стадиона на Ямача е "готова" да последва и тази сгромолясала се стена...КОЙ е отговорен? Тук, както кавзат военните, а на стадиона...?
    • 12
      Ма
      МАНГО
      17 0
      21:09, 21 апр 2019
      За да отидеш да живееш на село е въпрос на възможности и манталитет.
      С "големите" заплати от по 300-350 евро на месец едва ли някой може да си го позволи.
      Вярно е, че няма инфраструктура, но ако много хора се заселят - тя би трябвало да се подобри.
      И аз имам желание - но нямам възможности.
      Иначе на запад е така - в центъра е ситито, в покрайнините заводите - а 50 % от работещите в града живеят в предградията. Но там наистина има инфраструктера - отворете Google mаps и ще се убедите.
    • 13
      Къ
      Къщата
      8 0
      21:33, 21 апр 2019
      Къщата в Жълти бряг е на 200 метра /две футболни игрища/ от асфалта. От октомври до юни не можеш да стигнеш с кола дори да е 4х4.А пеша трябва да си с ботуши до коляното. Ако носиш багаж задължително да е в найлонов чувал. Чешмата е вън от къщата и зимата замръзва , а тоалетната е от дъски накрая на двора. Викаме и "нужник". Дворът е потънал в бурени и издънки на разни храсти. Който е мераклия може да отиде на оглед. Не съм стъпвал от месеци и не знам дали покрива е още читав. Ако на някой му хареса мога да му направя отстъпка и да я дам за 999 евра.
      • Ко
        Кондю
        1 0
        18:25, 22 апр 2019
        Артик неможеш ли да я постегнеш? Поне да я измажеш и двора да оправиш.Давам 1100
    • 14
      1
      1
      14 -1
      22:23, 21 апр 2019
      И ние си купихме къща на село,но в наше село има всичко-училище,детска градина,магазини (тамън 3). Два пъти се е случало да търсим спешно лекар- дойде по бързо отколкото ако си в града.
      Хубаво но хората са кофти. Къде са тези добри хора за които се говори?!?
      Къщата е край пътя,оградата беше ниска, ми то да ти писне, минават и забавят ход за да те видят какво правиш. Недай си Боже да поканиш някой от другия пол...Оле-мале, до утре цяло село знаят,че е дошъл някой "чужденец". Облякал си се по прилично,отиваш на заведение в града,утре трябва да дадеш отчет на махалата,иначе се сърдят.
      И всички пият. Така ли няма трезвеници по тези села?!?

      Ей такъв е живота на село.

      Най- хубавото е,че е евтино и знаеш с какво се храниш. Няма шум,наспиваш се и не ти трябва часовник да се събудиш.
    • 15
      Гр
      Гражданка
      9 -8
      22:26, 21 апр 2019
      На село е хубаво, но децата не може да имат социален живот както в града. Също така трябват много средства за поддръжка на къща, макар и малка. И парите за пътни не самалко до града и обратно 5 дни в седмицата. Нещо не ми се връзва тези хора да са с български заплати пт 300-400 евро, да плащат кредит, да гледат 2 деца и да се разхождат. Съораженията в двора им също струват доста пари. Там да напръкаш против насекоми не е евтино. Значиимат пари от други източници.
      • 1
        1
        4 -2
        10:22, 22 апр 2019
        Децата до към 7-10 години се нуждаят от свободата която предлага селото.Сакън да не се научат да пушат на 10 и да започнат полов живот на 12.Щото града това учи.Когато нямаш приятели за игра си на компютъра.

        Най скъпия ремонт на къщата е покрива,следват прозорци,врати- колко често се правят?

        Двора на снимките е пълен ужас.Не знам как не се срамуват да поканят телевизия и да го показват.Видимо са наблегнали на разходките и партито.
    • 16
      Ке
      Кенанския Маймун
      6 -5
      23:39, 21 апр 2019
      Обкновенно , хубавите имоти на Запад си идват не само с къща (която може и да е стара) , но и с
      поне 7-8 декара земя
      .... Понеже като сложиш 3-4 декара овощна градина , 100-ина кокошки и прочие , можеш да станеш независим от всички :))
      • Гл
        Глупости
        6 0
        10:43, 22 апр 2019
        Хората на запад по 20 дка земя имат около къщите си, ние тука с някви по 2-3 дка. всичко ни взе тая демокрация ейййй. Най-вече мозъка....
    • 17
      Ке
      кенанския лъв
      7 -2
      00:55, 22 апр 2019
      На кенанските маймуни им дай дървета и им гледай сеира ! Маймуната си остава шебек, дали е на село или в центъра на зоологическата градина!
      • Ке
        Кенанския Маймун
        4 -3
        02:27, 22 апр 2019
        А върха на шебек-лъка е че си проектирах градината и ремонта на клетката с АрчиКАД , а соларната инсталация и парното със Солид Уъркс.
        ...
        А "между другото" - за да бъда докрай 100% Хасковски шебек - да ти споделя,
        че лъвицата ти изневерява с магарето Дончо :))
      • Съпта рапта няма ръките в жубите и на Кенана.

        От далеко са види че сте баш Аскулии, хвалтеса, плюитеса сам не моите са хала от за ва боли гюотере зада.А сеге ай чао,АРТИЦИ ОТ ГОЛЕМОТО СЕЛО.
    • 18
      Се
      СЕЛО
      5 0
      09:54, 22 апр 2019
      На СЕЛО....или в града - кой както предпочита ...Всеки си прави чифтека....ако има избор....
    • 19
      Пе
      Пепо
      8 -2
      09:55, 22 апр 2019
      Те отиват там от където са дошли. Дядото и бащата на Евгени са от селото.Дядо му работеше в същия стопански двор ,за който има коментар и се грижеше за прасетата, та покрай прасетата двамата му сина станаха милиционери. Това е,всичко друго е реклама
      за роднини.
      • 1
        1
        8 0
        10:08, 22 апр 2019
        Ето това е.Да си дойдем на думата.Селото не е случайно избрано.Най вероятно имат и близки и братовчеди.Не е като да отидеш сред непознати и да очакваш да те приемат като равен.
    • 20
      Ан
      Анонимен
      3 0
      11:31, 22 апр 2019
      Бай Генчо и кака Злата бяха честни хора, а и за о ни с Труд. Иван и брат му Васил са си баш възпитани а и жени красиви, умни, скромни, заможни. А Кутелов, на Евгени жената не е от село книжовник. Дядо й има бизнес в Харманли. Пари при пари Отиват, но не са вече това, което бяха. Бати Генчо бе ловджия, гледаха овце и сие. С труда си, скромни хора, кака Злата, чудна скромна женица приживе. За пример бяха. Ти бъди не човек, а работи в полиция. Децата им са скромни, Иван и Васко, пенсионери на 50 и...

      Хващат ме нерви, кога пишат за хора, които не Познавате. На Васил жената е от заможен род, брат й е бизнесмен, има хотел на морето, но всичко с две ръчици, по време на Живков е бил един от най - известните монтьор на коли и..
      А къща се Продава в същото село книжовник за 40 хиляди лева. Кой желае да заповяда, не мога Имена тук, но жената е от София омъжена, Другагата е
    • 21
      @(
      @(нерегистриран)
      4 -3
      11:34, 22 апр 2019
      На снимки племенниците. Мъка батко... Господ,
      • 0 -1
        21:58, 23 апр 2019
        Ходи ги виж, в Книжовник са.
        Или не дават?
    • 22
      #1
      # 166
      0 0
      10:02, 24 апр 2019
      От коя партия е рекламата???
      Светли католически / християнски празници!
    • 23
      Ан
      Анонимен
      0 0
      10:42, 24 апр 2019
      Светли празници!
    Последни новини