Чествахме 20-т години от старта на програма СИНДИ отдадена на общественото здраве

В театъра в Кърджали тържествено бе чествана 20-годишнината от създаването на Обществената коалиция за здраве и програма СИНДИ Кърджали. Тържеството започна с представянето на книгата „20 години обществена коалиция за здраве и програма СИНДИ  Кърджали.” На 29 ноември 1996 г. в Кърджали е учредено Сдружение „Обществена коалиция за здраве –Кърджали”. Идеята е неправителствената организация да подпомага населението в избора му на здравословен начин на живот. Коалицията приема принципите на програма СИНДИ на Световната здравна организация и съдейства пред държавните и общинските органи за реализиране на нейните цели и девиз „Нашето здраве е в нашите ръце!”.

Председателят на Управителният съвет на Обществена коалиция за здраве кметът инж. Хасан Азис откри тържеството. Той благодари на екипа, с който през последните повече от десет години работи като председател на Обществена коалиция за здраве по програма СИНДИ. Подчерта, че това е една от най-сериозните  неправителствени организации, не само в област Кърджали, но и в цялата страна, която със своята последователна, методологична и научна работа е допринесла за една цялостна картина за обществено здраве, за нивото, за рисковите фактори и за това какви политики трябва да бъдат провеждани в областта на общественото здраве.

Заместник-председателят на Обществената коалиция за здраве проф.д-р Жени Стайкова, дм благодари на всички, които са взимали участие в дейностите за реализирането на Програма СИНДИ. Щастлива съм като лекар и като човек, който е от самото начало на създаването на Коалицията и реализирането на дейностите по програмата, изтъкна тя.

По повод празника поздравителни адреси поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,  Марияна Николова, заместник-министър председател и Кирил Ананиев, министър на зравеопазването, д-р Нигяр Джафер, заместник председател на Народното събрание, Никола Чанев, областен управител, доц. д-р Никола Василевски, първи изпълнителен директор на Програма СИНДИ в България и други.

Инж. Хасан Азис и проф.д-р Жени Стайкова, дм връчиха награди и отличия по случай годишнината.

С плакети и грамоти за висок професионализъм, принос към общественото здравеопазване и активна и всеодайна работа получиха проф. д-р Тихомир Воденичаров,дм,  доц. д-р Никола Василевски,дм,  Расим Муса, бивш кмет на община Кърджали, проф. д-р Тодор Черкезов,дм,  доц. д-р Дора Янчева, д-р Сезгин Бекир, секретар на общината, д-р Олга Михайловская, Росица Чилингирова, Мариана Тончева, проф. д-р Жени Стайкова, дм, инж. Хасан Азис.

Бяха връчени много грамоти за активна и всеотдайна работа и значим принос за общественото зравеопазване. Сред наградените бе и главният редактор на вестник „Нов живот” Иван Бунков.

Упълномощен представител от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев връчи на председателя на Обществената коалиция за здраве  поздравителен адрес от министъра и почетно отличие  плакет на Министерството на здравеопазването.

Тържеството завърши с празничен концерт „Звездите на Кърджали”.
Валери КОВАЧЕВ

Снимки от Роза ДИМОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини