30 °C

Бял лещояд от България арестуван за шпионаж в Йемен

Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан за шпионаж в Йемен. За куриозния случай разказа в сутрешния блок на bTV Ивелин Иванов от „Зелени Балкани”, който отговаря за програмата за възстановяване на лешоядите у нас.

През есента птицата влязла в една от клетките, изградени от Фонда за дивата флора и фауна в Кресненския пролом. Ролята на тази клетка е да освобождава белоглави лешояди, за да се заселят те в района, обясни Ивелина Иванов. Лешоядът вероятно е дошъл от Сърбия или Хърватия, смятат еколозите.

Птицата била наречена Нелсън - на името на ирландската организация "Нелсън тръст", която дарява устройствата за чипиране. На чипа има координати на „Зелени Балкани и на Фонда за дивата флора и фауна.

От България лешоядът отлетял до Саудитска Арабия, след това влязъл в Йемен и отново се върнал в Саудитска Арабия, показало проследяващото устройство.

"Когато се връща в Саудитска Арабия, наведнъж изпраща всички сигнали с историята къде е била в Йемен и някъде октомври – ноември вече губим изцяло сигнала с птицата, понеже лешоядът се установява трайно да зимува в Йемен", обясни Ивелин Иванов.

Според природозащитниците в Йемен птицата е изпаднала в бедствена ситуация заради липсата на храна – отпаднала е физически и местни хора от Йемен успяват да я заловят и започват да я отглеждат в двора си. Други я снимали и я публикували в социалните мрежи и към българските природазащитни организации заваляли имейли с предложения птицата да бъде върната в България срещу възнаграждение.

Междувременно се активизирали и властите в Йемен заради устройството, монтирано на лешояда.

„Проправителствените местни сили конфискуват птицата със съмнения, че устройствотопритежава камера и всъщност е обявена за шпионин, влязъл в територията на проправителствените сили, които били подкрепяни от Саудитска Арабия, пък бунтовниците били подкрепяни от Иран и всъщност в този конфликт е заподозрян нашият лешояд, че извършва шпионска дейност на територията на Йемен”, каза Иванов.

Френска организация поискала от военните да вземе птицата, но първоначално не я дали, защото е шпионин.

Вдигнал се шум в медиите в Западна Европа. Посолството на Йемен в България се намесило, след което властите върнали чипа на птицата в България.

В момента Нелсън е в столицата на Йемен, възстановява се и ще бъде пуснат в природата. Очаква се белоглавият лешояд да се върне там, където е излюпен.


Източник: offnews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини