Древна кост бележи мистериозното си завръщане в човешкото тяло

Древна кост, открита в предците ни и дълго време смятана за изчезнала и ненужна, отбеляза тихото си завръщане през изминалия век.

Учени от Imperial College в Лондон признаха, че за момента нямат отговор на въпроса защо фабелата – малка кост в сухожилието зад коляното, сега е три пъти по-разпространена в сравнение с началото на 20-ти век.

Те допускат, че повторната и поява може да е свързана със ставните проблеми, а ако разберем по какъв начин, ще успеем да предпазим хората в най-голям риск.

“Смятахме, че човешкият скелет съдържа 206 кости, но изследването ни постави това на съмнение. Фабелата е кост, без определена функция, която причинява болка и дискомфорт при редица хора, при които се налага отстраняването и”, казва авторът на изследването Михаел Бертаум.

Страдащите от астеоартирт е два пъти по-вероятно да притежават фабел. Наличието и влияе върху работата на ставата – но все още не е ясно дали малката кост е причина за появата на ставни проблеми или само симптом.

Учените я сравняват с апендикса, друг потенциално вреден рудиментарен орган. Но за разлика от апендикса, който се смалява при хората, оставайки по-голям при други бозайници, фабелата е все по-често срещана.

През 1918 11.2% от световното население е притежавало фабела, днес регистрираме значителен ръст от 39%.

Фабелата е сезамовидна кост, което означава че расте в сухожилието.

При маймуните фабелата играе ролята на втора колянна капачка, увеличавайки механичната сила.

Диетата на днешните хора е по-питателна, те са по-тежки и високи.

Пищялът е издължен, мускулите на прасеца са по-големи – промени, които поставят коляното на по-голямо изпитание. Това евентуално би могло да обясни, защо фабелата е все по-често срещана сред хората.

Но тъй като тя е характерна за всички групи хора по света – макар и за отделни индивиди, ще трябва да проучим по-подробно генетиката, за да обясним повторната и поява.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини