Кърджали мобилизиран за пролетно почистване

Кърджали е мобилизиран за пролетно почистване. В момента тече  Седмица под мотото „Кърджали-чист и красив”. Ученици от всички училища в града са се включили в кампанията, която стартира по инициатива на Обществения съвет към Общинския съвет в Кърджали в партньорство с Общинска администрация. Повечето училища като „П.Яворов” вече са приключили с уборката на своите дворове и спортни площадки. На директорите са раздадени чували и ръкавици. В сайта на Регионалното управление по образование има призив към младите хора да се включат в кампанията.Това станя ясно на вчерашното заседание на ръководството на Обществения съвет към местния парламент на Кърджали.

Кулминацията на седмицата на чистотата ще бъде утрешния ден. Той е в навечерието на Деня на Земята-22 април. И тази година хората на властта ще дадат личен пример. Ще излязат да почистят определени зони служителите на Общинска администрация. Общинските съветници заедно с председателят на местния парламент Раиф Мустафа и обществения посредник Расим Муса по традиция ще правят уборка в парк „Простор”. Областният управител Никола Чанев ще подкрепи акцията на учениците от Езиковата гимназия. Всички членове на Обществения съвет ще участват в почистването. Неговият ръководител Милан Миланов ще бъде в парк „Простор”.

  Кметът на Община Кърджали е обещал пълно съдействие. Осигурени са чували и ръкавици,както и транспорт за събраните отпадъци.

   Тази година 30 фирми са подкрепили кампанията. Те ще изкарат на уборка своите служители. Със съдействието на председателя на КРИБ Лазар Попов са поръчани фланелки с надпис „Кърджали-чист и красив”.

  Освен младите хора, в кампанията ще се включат и пенсионерите. Разговаряно е с ръководствата на пенсионерските клубове.

 Най- опасната операция ще бъде почистването на яз.”Боровица”,който захранва Кърджали с питейна вода. Както и миналата година ще бъдат отстранени дънери и коренища, които влошават качеството на водата. Язовирът прелива и това прави операцията много рискована. В нея ще се включат служители от В и К Кърджали начело с председателя на КТ „Подкрепа” в областта Веселин Илиев. Заедно с председателят на Туристическото дружество Ангел Матушев те ще се доближат с лодка до преливника, където се събират коренищата. Ще бъдат осигурени с въжета. Управителят на В и К -Кърджали инж.Славчо Славков е обезпечил техника и транспорт за операцията.

  Очаква се днес кметът инж.Хасан Азис да се обърне с апел към кърджалийци да се включат в кампанията. Разчита се на домоуправителите да изведат своите съкооператори за оборка около блоковете.

   Направили сме три конкретни предложения към градоначалника за бъдещи кампании:Първо почистването да не трае ден,а цяла седмица,второ,в почистването да се организират домоуправителите и трето кампаниите да се провеждат поне четири пъти в годината, каза ръководителят на Обществения съвет Милан Миланов. Той специално благодари на члена на ръководството Ангел Матушев за положените усилия в организирането на кампанията „Кърджали-чист и красив”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини