Кости от Тиранозавър рекс бяха обявени за продажба в eBay

Най-новите и изключително редки вкаменелости на малък Тиранозавър рекс бяха пуснати за продажба в eBay за 2.95 милиона долара и предизвикаха недоволството на палеонтолозите, които са категорични, че подобни неща принадлежат на музеите. Къде е Индиана Джоунс когато ви трябва?

Скелетът, за който се предполага, че е на възраст 68 милиона години, бе открит през 2013 в частен имот в Монтана и стана собственост на Алън Дитрих, професионален търсач на вкаменелости, който го намерил. Преди Дитрих да го обяви за продажба, той го дал на Природонаучния музей в Канзас, но си го взел преди учените да са имали възможност да го проучат.

„САЩ се нуждаят от основно преразглеждане на законите и наредбите, касаещи вкаменелостите с научна значимост,” казва писателят Райли Блек. „Находките в частни имоти ни връщат в дивият запад, заради което многобройни вкаменелости с научно значение са попаднали в частни ръце, където никой не може да научи нищо за тях."

Като се има предвид че холивудски знаменитости като Леонардо ди Каприо и Никълъс Кейдж се интересуват от вкаменелости и динозавърски кости, колекционирането им се превърна в нова тенденция. Твърди се, че двамата са предложили над 276 000 в наддаване за череп на динозавър. Нараства търсенето за подобни артикули, а аукционни къщи като Сотбис ги пускат в продажба.

„Т-рекс е вълшебна дума. Продадохме малък алозавър, който се е появил много по-рано от тиранозавъра за около 300 000 паунда“, казва Рупърт ван дер Верф.

Едва ли богаташите си купуват тези редки находки, за да научат повече за тях, по-скоро, за да впечатлят гостите си.

За специалистите това не са просто древни кости, а история, която принадлежи на всички ни. По тази причина трябва да преосмислим значението на вкаменелостите и да признаем, че има неща, които не са за продажба.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини