25 °C

Откриха причината за най-голямото масово измиране

Най-голямото измиране в историята на Земята е било причинено от вулканични изригвания,. Нови доказателства намират учени от Университета в Синсинати и Китайския университет по геология. За тяхното изследването те съобщават в Phys.org.

Изследователите открили  в пластове отпреди 252 милиона години следи от живак, изпуснати в атмосферата по време на изгарянето на въглищни находища, в които се натрупва металът. Заедно с дъжда, той попаднал в моретата и океаните, а след това в морските седименти. Това се случило през Перм и съвпада по време с масовото изчезване на видове, наричано също голямото измиране.

Изригванията са били на територията на Сибирските капани - вулканична система, която се характеризира с изливане на голям брой разтопена скала за кратко време. Магмата излизала през пукнатини в земята в течение на хиляди години. Три милиона кубически километра пепел били хвърлени във въздуха, а средната температура на Земята се покачила с 10 градуса Целзий.

В резултат на това се повишила киселинността на моретата и в тях се появили мъртви зони - райони с изключително ниско съдържание на кислород. В резултат 96% от морските видове, 73% от сухоземните гръбначни животни и 83% от видовете насекоми изчезнали. Според учените обедняването на биологичното разнообразие е продължило 60 хиляди години.

Масовото измиране през Късния Перм, преди  около 252 милиона години е най-унищожителното от всички други събития. Пет са масовите измирания в историята на Земята. През това в края на Перм измират повечето трилобити, корали и цели клонове сухоземни видове животни. Почти 10 милиона години изминали преди да настъпи възстановяването на живота и дори тогава, нестабилната среда след тази катастрофална криза предизвиква последващото измиране през триаския период и периодични изчезвания на видове.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини