Обсъдиха се мерки за справяне с проблема с бездомните кучета в Кърджали

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис проведе среща със защитници на животни, на която бяха обсъдени спешни мерки за овладяване на популацията и грижи за бездомните кучета. На срещата присъстваха Ирина Николова, председател на сдружение „Помощ за животните ДАРА“, Ваня Костова, председател на сдружение „Помощ за животни в беда“, доброволци, общински служители от отдел „Опазване на околната среда“. Съвместна работа между община и НПО за намаляване броя на бездомните кучета в града, реализиране на осиновителна програма бяха сред дискутираните теми на разговорите. Защитниците на животни съобщиха, че е изготвена национална програма за справяне с проблема и предстоят промени в законодателството .

Кметът благодари за съпричастността към проблема и поздрави за подхода – поставянето на въпроса на национално ниво. Общините сами не могат да се справят с този проблем, ако искаме да има успех, трябва да се ангажират националните институции и да се направят нужните промени в законодателството, каза кметът. Общината е изградила приют „Дай лапа“ преди повече от 10 г., вложени са средства за оборудване, като средствата са осигурени единствено от Общината. Кметът представи инвестиционни намерения за изграждане на нов приют за кучета в партньорство между 7-те общини в областта.Поискан е терен от близо 40 дка до с.Седловина и се чака решението на държавата за земята.През годините неведнъж кметът е отправял призив към НПО за съвместна работа за справяне с проблема, предлагани са им офис и оборудване с удобни условия за работа,миналата година е имало назначен доброволец на работа в общинския приют, но ефект няма.

Представителите на сдруженията предложиха помощта си за справяне с проблема, обсъдени бяха предприемането на различни действия за подобряване условията в общинския приют и по-хуманно отношение към бездомните животни.

Това съобщиха от Пресслужбата на Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини