Книга разкрива драмата на източно-германците в опитите да преминат Желязната завеса от България

Документално изследване разкрива драмата на източно-германците в опитите им да преминат Желязната завеса от България. Първа по рода си книга се опира на архивите на Държавна сигурност и Щази и представя опитите на гражданите на бившата ГДР да се измъкнат от Източния блок. Изследването е под наслов „Бягство от ГДР през „Желязната завеса” на България. Пътища, методи, жертви”. Автори са Стоян Райчевски Фанна Коларова. Изследването  е отпечатано от авторитетното българско издателство „Фабер”.

За книгата Анна Камински, Председател на Федералната фондация за осмисляне на диктатурата на ГЕСП в Германия  пише: ” С тази публикация за първи път пред широката общественост се правят достояние документите от българските архиви, които позволяват да се надникне дълбоко в системата на преследване и следене. Това е заслугата на авторите, които са си поставили като житейска цел да изследват комунистическите престъпления в България и да ги правят достояние пред обществото. ”

  Десетилетия наред със своите плажове на Черно море, дива планинска панорама, тихи манастири и възможности от Пирин планина да се види Олимп, България бе едно от местата, за които копнееха много от гражданите на ГДР. България бе очакването да можеш най-после да преживееш поне малко освободеност и някакво приключение. България изглеждаше толкова далеч от прусашката строгост на ГДР и от нейния повсеместно и всичко дебнещ апарат, затова веднага пораждаше илюзията, че през многото български граници към „ несоциалистическа чужбина”, както се казваше тогава, един опит за бягство би могъл най-лесно да се увенчае с успех, отбелязва още Анна Камински.

  Книгата представя чрез оригинални документи,материали и фотоси от архивите възможно най-пълна информация за методите и пътищата за бягство на гражданите на ГДР след август 1961 г. Те са търсили брод към свободата през българската държавна граница и често е трябвало да заплатят това с цената на живота си, отбелязват авторите на изследването. Тези хора, тези източно-германци и до днес не са признати за жертви на „тоталитарния режим”.

Само през  1947 г. по данни на Министерството на отбраната на границата са убити 69 души. На следващата 1948 г. се водят 598 въоръжени битки. Децата на „предателите”на възраст  от 14 до 18 г.се изпращат в трудово-поправителни училища.

 Най-много предотвратени опити за бягство на граждани на ГДР през държавната ни граница има през 1988 г.-114 бр. Общият брой през разглеждания период е 1527 .

 Документални разкази за опити за бягство през границата в бившия Кърджалийски окръг липсват. Тя е много охранявана  и източно-германците предпочитат да се спускат на юг от курорта Пампорово.

  Изследването ще бъде представено в Кърджали на 23 април 2019 г. от 18,00  часа  лично от неговите автори.   Канят се кържалийци,които проявяват интерес по темата в Friends bar&dinnеr.

Проявата е под патронажа на областният управител Никола Чанев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини